Ligacupens historie

Alan Hardaker fikk en god ide. Ikke alle var enige

«The Football League Cup» ble unnfanget av Alan Hardaker, sekretær i «Football League» fra 1957 til 1979. Hardaker var kjent som «fotballens gudfar» og mente at en turnering basert på borte- og hjemmekamper ville være mer finansielt interessant for «de lavere lag» enn FA-cupen, der en liten klubb kunne delta i flere år uten å få seg en betydelig inntektsbringende hjemmekamp.

Av Asbjørn Nordem Karlberg

Selvfølgelig var dette en dødfødt ide for de store og arrogante innen fotballens øverste skikt, og seks av dem valgte å ikke delta. Hva er poenget? var deres argument. I en turnering med borte- og hjemmekamper ville ikke smålagene komme særlig langt likevel, mente kritikerne.

Småklubbenes suksess
De tok feil. I turneringens første sesong ble lille Rotherham United fra 2. divisjon tapende finalist mot Aston Villa. Året etter ble enda mindre Rochdale fra 4. divisjon første lag fra det nivået i en cupfinale. Det var i tillegg den første finalen i britisk toppfotball som ble spilt uten toppserielag. Norwich City fra 2. divisjon gikk seirende ut av dobbeltkampen.

Storkara kommer
Da begynte storkara å fatte interesse, og i 1963 startet en lang rekke finaler med kun toppserieklubber, da den sovende kjempen Birmingham City utkjempet byrival Aston Villa etter to oppgjør. Året etter var det nok et «lokaloppgjør» da midlandslagene Stoke og Leicester utkjempet finalen, med de blå fra Filbert Street som verdige vinnere.

Frøet var sådd, og i det herrens år 1965 deltok den første «glamourklubben» i turneringens finale, da Chelseas moteløver utkonkurrerte regjerende mester.

Foran sesongen 1965/66 ble en gulrot viftet foran nesene på storklubbene. Vinneren av 1966-finalen skulle nemlig få en plass i i Messebycupen (forløper for UEFA-cupen. Jeff Astle scoret målet som ga West Bromich Albion denne turen ut i Europa. Tapende lag West Ham inneholdt Bobby Moore, Martin Peters og Geoff Hurst - som bare noen uker senere skulle komme til å bli verdensmestere for England.

Wembley frister
Dette ble den siste finalen spilt hjemme og borte. Turneringens voksende popularitet betød at man nå kunne flytte finalen til en nøytral arena. Folkets cup flyttet inn på Wembley. Småklubbene returnerte til Ligacupfinalen. Tredjedivisjonslaget Queens Park Rangers med en ung Rodney Marsh i spissen hentet sitt første ordentlige sølvtøy mellom tvillingtårnene våren 1967 ved å utkjempe West Bromwich Albion. Samtideig ble de det første lag fra 3. divisjon til å sanke et førsteklasses trofe. 98 000 tilskuere betød at turneringen endelig hadde blitt voksen.

Publikumssuksess
I 1969-70 hadde turneringen større publikumstilstrømming enn selveste FA-cupen. Storebrors gjennomsnittstilskuertall var 17 805, mens nykommeren kunne skryte av et snittall på 18 851.

Første med to vinster
Tottenham ble første klubb til å vinne Ligacupen to ganger. I 1971 slo de Aston Villa, som den gang representerte 3. divisjon. I 1973 ble Spurs for sterke for lille Norwich, men det var knapp margin, bare ett mål ble scoret i finalen.

I 1975 var det 2. divisjonslag på begge banehalvdeler. Aston Villa slo Norwich 1-0, men ingen av dem ble i 2.divisjon særlig lenge. Begge rykket opp i toppdivisjonen i løpet av noen få uker.

Maratonfinalen
Finalen i 1977 - eller finalene!!! - skulle komme til å bli den lengste cupfinalemaraton på de britiske øyer. 330 minutter med fotball på tre stadioner brakte 200 000 tilskuere innenfor telleapparatene. Aston Villa utkjempet til slutt Everton og plukket opp sin tredje tittel i turneringen - ingen andre hadde gjort akkurat det før dem. De tre finalene ble spilt på Wembley Hillsborough og Old Trafford.

Liverpool- og Forest-dominans
I 1978 ble det også omkamp, men Nottingham Forest og Liverpool nøyde seg med en - på Old Trafford. Skogvokterne scoret kampens eneste mål, og keeper Chris Woods ble den første spilleren i historien til å spille storfinale før han hadde debutert i Ligaen.

Samme år begynte en unik rekke på syv finaler de en av disse to spilte finale. Inkludert er en hittil ubeseiret rekke på fire Liverpol-seire. Kun Wolves med sin vinst i 1980, smøg seg innimellom duoens dominsans fra 1978 til 1984.

Turneringen bytter navn - ikke bare en gang...
I 1982 kom sponsorene på banen, og Ligacupen ble The Milk Cup. Senere ble det Littlewoods Cup, Rumbelows Cup, Coca-Cola Cup, Worthingtons Cup og Carlings Cup.

Wembley stenges og åpnes igjen
Mens Wembley har vært stengt en periode, har Ligacupens finale blitt spilt på Millennium Stadium i Cardiff. Selv om Wembley skal åpne igjen i 2007, blir denne sesongens finale likevel spilt i Cardiff. Det er FA-cupen som først skal ta i bruk den nye storstua i London - dersom den blir ferdig i tide til finalen i mai!!! (Vi krysser fingrene!)Tilbake til hovedsiden
Billett fra finalen i 1991.


Trofeet.