Nr. 1

Welcome to

City Ground, Nottingham

Forhåndsomtale av «Tippekamp» NRK
Lørdag 27. oktober 1990
Nottingham Forest-Tottenham Hotspur
Av Asbjørn Nordem Karlberg

Så kan vi igjen glede oss til fartsfylt og spennende direkteoverført ligaoppgjør fra de britiske øyer. 20 sesonger har vi fått overvære engelske fotballkamper på lørdagsettermiddagene, og fotballfans over det ganske land har gledet seg til oktober/november og tippekampstarten.

I år starter vi på City Ground, Nottingham. Ikke noe dårlig sted å starte, skulle jeg mene. Alle som har et forhold til Beatles, har automatisk et forhold til enten Everton eller Liverpool. De som gleder seg over Elton Johns musikk, fryder seg når Watford gjør det bra. Er Robin Hood helten din, er det muligheter for at Nottingham Forest er klubben i ditt hjerte. Og Forest spiller bevisst på det. Hvorfor tror du ellers det heter FOREST?

I sheriffens protokoller fra hine hårde dager står mannen oppført som «Robertus Hood, fugitivus». Og han levde og virket i Sherwood Forest, Nottinghamshire. Om han og hans menn brukte rødt og hvitt som «sine» farger vites ikke, noe vi vet er at Nottingham Forest bevisst bruker Robin som en slags fadder for å skape tilhørighetsfølelse. Og det virker.

Sheriffen i Nottingham nå for tiden, heter Brian Clough. Som er en mann med sine egne meninger. Så egne meninger har han, at han ikke overlevde mer enn 44 dager som manager i Leeds United. Han ville bryte opp det storlaget Leeds hadde den gangen, og bygge opp et helt nytt. Mye tyder på at han hadde klart det, om han bare hadde fått fortsette. Men tror du Billy Bremner og den harde kjernen ønsket å bli fjernet og erstattet? Neida, det var lettere å kjeppjage denne egne påståelige Clough.

Ble han kort tid i Leeds, ble han desto lenger i Forest. Han har flere ganger fått tilbud om å beholde jobben så lenge han lever. Og det er kanskje ikke så rart...

Da han overtok roret, lå Forest og vaket i bunnen av 2. divisjon. I løpet av èn sesong eller så, karret de seg opp via en tredjeplass, og ble dømt nord og ned av alle ekspertene. Men Clough med sine middelmådigheter overkjørte hele ligaen, og vant serien på første forsøk. Det gikk faktisk helt til topps i Europacupen også. Og laget tok nærmest monopol på Ligacupen en stund.

Det har gått tråere etter hvert, men noen trofeer har det blitt med jevne mellomrom på managergeniet som endte sine aktive dager på samme måte som sin tidligere kaptein, Einar Jan Aas; med en stygg skade på en frossen bane i Sunderland.

Folk trodde vel egentlig at Clough var blitt gal da han plukket ut sin sønn Nigel på laget for noen år siden. Men unge Clough har vist seg som en svært så nyttig figur i Forest-angrepet. Og det finnes de som hårdnakket hevder at det bare er en eneste grunn til at han ikke spiller fast på det engelske landslaget: Det faktum at han heter Clough.

Og Tottenham, da?

Tenk, Tottenham har også vært i 2. divisjon. Faktisk såpass sent som for elleve år siden. Det er populært å argumentere at Manchester United ikke har vunnet Ligaen siden 1967. Men Spurs har ikke vunnet den siden 1961. Hvilket er altfor lenge for en klubb som Spurs. En klubb med slike tradisjoner, burde figurere i toppen hvert eneste år. Bare tenk på navn som Jimmy Greaves, Martin Peters, Pat Jennings, Dave MacKay og de store helter fra tidligere tider. Nå har manager Terry Venables klart å samle en del store navn igjen. Typer som «Gazza», Lineker, Nayim og til og med en ekte norsk viking i Erik Thorstvedt. Han har blitt litt av en helt etter en heller skral åpning. Skal disse være med på å bringe det aller gjeveste trofeet tilbake til White Hart Lane?

Jeg har tatt en titt på tilskuertallene for de siste møtene mellom disse to lagene. Tallene svinger i takt med publikumsstallene på øvrige fotballkamper, og er litt høyere når lagene gjør det bra. Litt svakere er det når lagene ikke utgjør noen trussel mot topplagene, men stort sett ligger det på mellom 16 og 25 tusen sjeler når Tottenham besøker City Ground. Men ett år ble tallet plutselig fordoblet. Kan du tenke deg hvorfor? Som stikkord nevner jeg at det var seriestart, og Tottenham var nyopprykket.

Løsning: Det var første gang Tottenham stilte opp med to ferske verdensmestere i laget; Osvaldo Ardiles og Ricardo Villa fra Argentina.
God kamp!

Til neste tippekamp
Til sesongen 1990-91
Til sesongen 1991-92
Til sesongen 1992-93
Til sesongen 1993-94
Til sesongen 1994-95
Til sesongen 1995-96
Til sesongen 1996-97
Til sesongen 1997-98
Til sesongen 1998-99
Til sesongen 1999-2000
Tilbake til oversiktenTilbake til hovedsiden

Robin Hood brukes for alt han
er verdt av Nottingham Forests
PR-folk.


Nåtidens sheriff i Nottingham.


Mossing som spilte for Clough.