Nr. 2

Welcome to

Stamford Bridge

Forhåndsomtale av «Tippekamp» NRK
Lørdag 3. november 1990
Chelsea-Aston Villa
Av Asbjørn Nordem Karlberg

Så skal vi nok en gang ønskes velkommen til Stamford Bridge i London. Og selv om det er historisk sus over navnet på banen, har det ingen ting med norske vikinger å gjøre, om du skulle ha trodd det. Det måtte i så fall være Erland Johnsen, da!

Banen er nemlig forholdsvis ny. I engelsk sammenheng. Født i 1905 som den er. På taket av hovedtribunen satte man en liten gavl, og på toppen av den en liten værhane. En meget spesiell hane som balanserte på en fotball. Og opp gjennom årene ble det sagt at om den ble borte, ville også Chelsea forsvinne.

Hane eller ikke hane, bane ble det, og en gedigen sådan. Det gikk ikke mange årene før Stamford Bridge fikk arrangere cupfinale. Det ble med den ene riktignok, men dog allikevel...

Senere har stadion nesten tatt knekken på Chelsea. Man hadde nylig vunnet cupen, og deltatt i Europa. Og med en ung generasjon på gang med brødrene Wilkins i spissen, så fremtiden lys ut for de blåkledde. Så satte men i gang og bygget en enorm hovedtribune i tre etasjer, og håpet på godt publikumsbesøk. Men så var det jo bare det at den gamle værhanen ble fjernet i prosessen. Chelsea rykket ned i divisjon 2! Da ble det publikumskrise, inntektskrise, og det var svært nær konkurs for klubben. Og man kan vel si at krisen ennå ikke helt er over. For ennå er det vel ikke avjort hvem som eier stadion, og hvem som skal bygge hva på tomta når banen endelig blir revet. Vi lever i håpet om at Stamford Bridge skal få stå.

Den femten år gamle tribunen er forresten et merkelig byggverk. Den er plassert slik at den går ti-femten meter bak den ene dødlinjen og stopper ved sekstenmeteren i den andre enden. Det betyr at sideveggen i denne enden står i en merkelig vinkel ut i tomme lufta, for at publikum i denne enden av tribunen skal få se hva som foregår foran dette målet.

Midt under denne tribunen ligger forresten managerens kontor. Et spartansk lite rom der jeg en gang besøkte daværende manager Geoff Hurst for på avtale juniorkamp mellom Chelsea og mitt kjære Drafn. (Så vidt jeg husker vant Drafn den kampen!)

The Shed er borte. The Shed var en liten overbygning, et skur bak det ene målet. Der holdt hjemmesupporterne til, og det var om å gjøre for bortesupporterne å «overta» dette skuret i løpet av kampen. Men nå som skuret er borte, er det blitt litt roligere på Stamford Bridge på kampdager.

Skal du se Chelsea for første gang, foreslår jeg at du får deg billett på den gamle hovedtribunen, der hvor TV-kameraene står. Ikke bare fordi man har planer om å renovere denne siden, men også fordi du vil få deg litt av en opplevelse idet du entrer stadion. Bratte trapper i førti-femti meters lengde møter deg, og du griper deg i å undres over hvordan femti tusen mennesker skal kunne forlate stadion etter kampen uten at menneskeliv går tapt. Snubler du på vei ut her, er du virkelig på vei ut!

Aston Villa har også vært ute og seilt i divisjonene. Tidlig på syttitallet var de faktisk helt nede i tredje og rotet, før de fikk samlet seg til en ligacupfinale mot Tottenham. Det var i Bruce Riochs, Brian Littles og Pat MacMahons glansdager. Samme året tok de steget opp i toer`n igjen, og siden har det svingt for Villa mellom seriemesterskap og nedrykk.

Det så stygt ut med tanke på nedrykk for to år siden også, men året etter var de med og kjempet om seriemesterskapet helt til siste slutt. Pussig klubb, Aston Villa, antakelig den største i landet, et av de flotteste stadionanleggene i en av landets største byer. Men stabile kan man ikke si at de er. Nå har nettopp Graham Taylor bygget opp et godt lag, før han forsvant til fordel for landslaget. Så får vi se om Josef Venglos fortsetter i samme spor, eller om ansettelsen av en utenlandsk doktor blir en ny sving på formkurven for den tradisjonsrike Birmingham-klubben.

Aston Villa er en av de tidligere Europacupvinnerne, så det er på sin plass at de fikk være med og gjenåpne veien til Europa sammen med Manchester United denne sesongen. Villa og United har en tøff jobb foran seg utenlands, og det spørs nok om ikke begge konsentrerer seg først og fremst om E-cupene denne sesongen, og hva det måtte medføre for hjemlig serie og cup.

Så får vi bare håpe da, at herr Johnsen fra Moss er funnet verdig til en plass på laget i dag. Og er vi heldig, får vi en skandinavisk duell med danske Kent Nielsen i burgunder og lyseblått. Og så har vi til slutt en liten advarsel til Aston Villa; værhanen er nå på plass igjen. Riktignok en kopi av den gamle, som nå befinner seg i et eller annet hvelv.
God kamp!

Til forrige tippekamp
Til neste tippekamp
Til sesongen 1990-91
Til sesongen 1991-92
Til sesongen 1992-93
Til sesongen 1993-94
Til sesongen 1994-95
Til sesongen 1995-96
Til sesongen 1996-97
Til sesongen 1997-98
Til sesongen 1998-99
Til sesongen 1999-2000
Tilbake til oversikten

Tilbake til hovedsiden

Nok en mossing i denne spalten
- denne gang Erland Johnsen.


Chelsea-keeper Kevin Hitchcock
- gjør han det like spennende
som sin navnebror Alfred?


Fyrtårnet Ian Ormondroyd -
Aston Villas versjon av
Jostein Flo.