Nr. 3

Welcome to

Selhurst Park

Forhåndsomtale av «Tippekamp» NRK
Lørdag 10. november 1990
Crystal Palace-Arsenal
Av Asbjørn Nordem Karlberg

Når NRK i ettermiddag ønsker oss velkommen til Crystal Palace, skal vi vite at vi er kommet til en klubb med en svært broget karriere. Glasshuset Crystal Palace ble bygget i 1851 til en kjempeutstilling i Hyde Park, og først noen år senere ble hele herligheten flyttet til Selhurst-området. Arbeiderne i glasshuset hadde et bedriftslag ved navn Crystal Palace allerede den gang, men den nåværende Crystal Palace FC ble stiftet først i 1905. Klubben var et eget selskap som måtte leie bane av Industriselskapet Crystal Palace. Da hæren overtok glasshuset på grunn av krigen i 1915, valgte fotballklubben å beholde navnet sitt, for de hadde planer om å flytte tilbake etter krigen. Fram mot krigen hadde også enkelte cupfinaler blitt spilt på Crystal Palace. Men hæren beholdt huset som servicedepot helt fram til 1923, og i mellomtiden hadde klubben valgt å bosette seg for godt på Selhurst Park like i nærheten.

Selv måtte Crystal Palace vente helt til 1990 med å få spille cupfinale, og da var det storslagne byggverket for lengst brent ned (1936).

Selhurst Park ble bygget på et gammelt stasjonsområde. To digre fabrikkpiper sto midt ute på spilleanen, og det var litt av en jobb å fjerne slikt i tredveåra! Og foran den nybygde tribunen la de en flere meter dyp vollgrav - som de fylte med vann. Historien tier om hvorvidt det var mulig å fiske der. Det var de til gjengjeld på en annen av ligaens arenaer, men det kan vi jo komme tilbake til en annen gang. Etter hvert ble spillerne ganske lei av å svømme uti etter ballen, så vollgraven ble til slutt gravd igjen. Til gjengjeld anla massøren en kran med rennende vann inn på laglederbenken. Han orket ikke å løpe helt inn i garderoben hver gang han hadde behov for å væte «den magiske svampen».

Sist Palace var oppe i 1. divisjon, sto de for tiårets fiasko. Manager Terry Venables påsto hårdnakket at Palace ville bli 80-årenes lag i Europa. Tolv måneder og fire managere(!) senere lå Palace og vaket i bunnen av 2. divisjon. Det var ikke før nåværende sjef Steve Coppell dukket opp på scenen i 1984 at det begynte å snu igjen. Resultatene tok seg etter hvert opp, og for to år siden var de tilbake i toppetasjen. Tidligere var Palace kjent for å kjøpe og selge spillere så kjapt at det hendte dørvaktene stengte nye spillere ute foran kampene. Det har vært Coppells viktigste jobb å stanse denne tradisjonen, og foreløpig har han lykkes.

Crystal Palace har aldri blitt bedre enn nummer 13 i førstedivisjon. Men det ser faktisk ut per i dag som om de kommer til å forbedre denne statistikken i år. De har jo hatt en overraskende god start på sesongen, og i England håper man at Palace kan stabilisere seg i toppen og sjokkere de etablerte storklubbene.

Palace innehar en spesiell rekord: Deres keeper Vic Rouse ble den første landslagsspilleren fra fjerdedivisjon da han spilte for Wales mot Nord-Irland i 1959!

Arsenal er selvfølgelig en klubb med helt andre tradisjoner. Det finnes vel neppe noe menneske i live som så deres siste kamp i 2. divisjon. The Gunners er en av de engelske klubber som har bredest støtte fra de skandinaviske land. I Drammens-området er konsentrasjonen av Arsenal-fans særdeles stor. Undres på om Steinar Pettersen og Thorodd Presberg
Jeg husker meget godt tilropene fra tribunene da Strømsgodset åpnet kampen fulle av respekt for de store heltene:
- Døm skyter jo ikke med døm kannonane på brøstet, da!!!

Med på det Arsenal-laget var jo dagens manager George Graham, og den samme Graham har i mellomtiden spilt 44 kamper og scoret 8 mål for - Crystal Palace. Det var i den tiden da spillerne kom og gikk så fort at man burde hatt svingdør på Selhurst Park!

God kamp!

Til forrige tippekamp
Til neste tippekamp
Til sesongen 1990-91
Til sesongen 1991-92
Til sesongen 1992-93
Til sesongen 1993-94
Til sesongen 1994-95
Til sesongen 1995-96
Til sesongen 1996-97
Til sesongen 1997-98
Til sesongen 1998-99
Til sesongen 1999-2000
Tilbake til oversikten

Tilbake til hovedsiden

Terry Venables - her på Marienlyst i Drammen
sammen med Dave Sexton.
FOTO: ASBJØRN KARLBERG

Palace-manager Steve Coppell i
hans velmaktsdager.


Fra dagene før Crystal Palace ble storklubb - anno 1964.