Nr. 6

Welcome to

Goodison Park

Forhåndsomtale av «Tippekamp» NRK
Lørdag 1. desember 1990
Everton-Manchester United
Av Asbjørn Nordem Karlberg

Pelè har sagt at Gud er brasilianer! Pelè kan mene hva han vil om den saken, men jeg mener ganske sikkert at Gud er Everton-supporter. Han har jo hytte på Goodison Park! På bildet til høyre ser du St. Dominic-kirken, som ligger et kirsbærsteinspytt fra cornerflagget på stadion. Skal du ta corner på Goodison, må du ta fart i sakristiet!

Goodison Park ble åpnet 24. august 1892, men ikke for fotball. Tolv tusen tilskuere overvar et show som begynte med friidrett, fortsatte med musikk og avsluttet med fyrverkeri! Evertons første kamp på samme arena var 2. september samme år, da Bolton ble slått 4-2 i serieåpningen. Everton hadde nettopp flyttet fra Anfield Road, og kjøpt et lite stykke land nede i Everton Valley (meget passende!) som het Mere Green. Her bygget de den første virkelige fotballstadion i England, og døpte den sporenstreks til Goodison Park. Hele smala kostet tre tusen pund!

Tre år senere bygde de om hele den ene langsiden (Bullens Road), og regningen kom på 3407 pund! I 1938 fikk Everton besøk av (den nåværende) dronningmoren, som fikk skue den første stadion i England som hadde fire toetasjes tribuner. Journalister kalte stadion «Toffeeopolis» etter klubbens klengenavn, og det forteller vel noe om hvor utbygget Goodison Park var sammenliknet med andre fotballbaner på den tiden!

En annen ting Everton var først ute med (i England), var de såkalte «dug-outs» eller «skyttergravene». Treneren Donald Colman i Aberdeen følte at han trengte beskyttelse der nede på sidelinja, og dessuten ønsket han seg meitemarkperspektiv av spillernes fotarbeid. Everton kom på besøk og kopierte ideen. Derfra spredte den seg til omtrent hele ligaen, og i dag har bortimot alle ligaklubbene en slik «dyregrav» met et par tre sitteplasser.

De siste tyve årene har Everton stort sett kjempet for å unngå å stå i skyggen av sine mektige byrivaler oppe på høyden ved Anfield. Og for fem år siden så det ut til at de skulle klare å ta fra Liverpool tittelen som byens beste lag. Det begynte heller dårlig for manager Howard Kendall, han var nær ved å få sparken, men så begynte det plutselig å klaffe for ham. Laget begynte å vinne, og det endte med både ligamesterskap og cuptriumfer før Kendall bestemte seg for å prøve på grønnere gress i utlandet. Kendalls assistent Colin Harvey fikk overta roret, og det så ut til å fortsette i samme spor for karamellene fra Goodison. Men så begynte Harvey å miste grepet, stakkar - og til slutt gadd ikke spillerne høre på taktikkpraten. Keeper Southall gikk lengst - helt ut på banen, og satt der i målet sitt mens Harvey pratet taktikk i pausen. Det gikk som det måtte gå, Harvey fikk reisepass etter tredve år i klubben.

Det var mye snakk om at tidligere Everton-spiller Joe Royle skulle ta hans plass, og det var svært overraskende at Howard Kendall ble hentet tilbake fra Manchester City. Og Kendalls aller første inngrep overrasket om mulig enda mer. Han hentet inn avsatte manager Colin Harvey som sin høyre hånd, og nå er alt igjen bare gloria på Goodison, skulle vi tro. Colin Harvey har aldri hatt noen annen arbeidsgiver, og var bare seks dager borte fra «Toffeeopolis».

God kamp!

Til forrige tippekamp
Til neste tippekamp
Til sesongen 1990-91
Til sesongen 1991-92
Til sesongen 1992-93
Til sesongen 1993-94
Til sesongen 1994-95
Til sesongen 1995-96
Til sesongen 1996-97
Til sesongen 1997-98
Til sesongen 1998-99
Til sesongen 1999-2000
Tilbake til oversikten

Tilbake til hovedsiden





Goodison Park i all sin velde.


Neville Southall - protesterte mot Colin Harveys taktikk.