Nr. 7

Welcome to

City Ground

Forhåndsomtale av «Tippekamp» NRK
Lørdag 8. desember 1990
Nottingham Forest-Liverpool
Av Asbjørn Nordem Karlberg

Tilbake til City Ground i Nottingham igjen i ettermiddag. Og tilbake til den «gale mannen» Brian Clough. Som til tross for at han i over tyve år har vært ligaens mest kontroversielle manager, i øyeblikket er den manager som har sittet lengst bak samme skrivebrod. Og likevel fortsatt sitter tryggest. Han har et stående tilbud om å sitte der så lenge han lever, og det er ikke lite i et så usikkert yrke!

Engelskmennene har et uttrykk som heter «hvis lua passer - ha den på!» Det skulle bety noe sånt som at det er lov til å være svær i kjeften så lenge du er mann for ditt ord - eller din hatt. Og en gammel dame i Nottingham lagde ei lue til Clough - ikke ei helt vanlig lue, men den største lua du noen gang har sett. «If the cap fits - wear it!», skrev hun. Clough bar den, og den passet. Sjekk vedlagte bilde!

Clough er kjent for å snakke med store ord eller avistitler. En av hans uttalelser - (Jeg vil ha landslaget) førte til at han fikk tilnavnet «Big Head» og i hvert fall ikke fikk landslaget!

City Ground i Nottingham ligger faktisk ikke i Nottingham. Sitter du på den nye flotte hovedtribunen og strekker hals, ser du kanskje elven Trent, og på den andre siden byen Nottingham! Reiser du deg og lener deg forover, får du øye på Notts Countys hjemmebane Meadow Lane. Omtrent ett og et halvt Grobbelaar-spark unna. Det er eksakt 400 yards mellom de to arenaene. Begge banene ligger lavt i terrenget. Så lavt at under en flom i 1947, svømte svaner og ender fredfult omkring i målområdet på City Ground - i høyde med tverrliggerne!

Og a propos mål: City Ground, Nottingham - som altså ikke ligger i Nottingham, men i West Bridgeford - var første bane i verden som byttet ut de firkantede målstolpene med eliptiske. Om det var før eller etter dette med ender og svaner, vet jeg ikke...

Nottingham Forest er ligaens tredje eldste klubb. Ved starten drev de ikke fotball, men bandy! Og det er de som påstår at klubbens fulle navn den dag i dag er Nottingham Forest Football and Bandy Club! Bandyen foregikk på ei lita skog-glenne som het Forest Racecource, og dette ga også klubben navnet Forest. Det var på denne banen en dommerfløyte for første gang i historien ble tatt i bruk, i 1878 i en kamp mot Sheffield Norfolk. Hvem den oppfinnsomme dommeren var, er for lengst gått i glemmeboken.

Nett i målet tar vi som en selvfølge i dag, men hvor tror du målnett ble brukt første gang? I Nottingham, selvfølgelig, i 1891. Kampen sto på Forests bane Town Ground mellom et lag fra Nord-England og et fra Sør-England. Om resultatet tier historien, men du skal lete langt utenfor allfarvei i dag, og langt nedover i divisjonene verden rundt for å finne en seriekamp spilt uten målnett.

En som virkelig har forstått vitsen ved bruken av målnett, er en lang og hengslete waliser med bart, som i ettermiddag skal prøve å finne ut om nettene på City Ground holder mål - i dobbelt forstand. Det er Liverpools målmaskin Ian Rush, og av statistikken til høyre kan vi se at han sjelden forlater City Ground uten å ha testet kvaliteten på lokale fiskegarn!

God kamp!

Til forrige tippekamp
Til neste tippekamp
Til sesongen 1990-91
Til sesongen 1991-92
Til sesongen 1992-93
Til sesongen 1993-94
Til sesongen 1994-95
Til sesongen 1995-96
Til sesongen 1996-97
Til sesongen 1997-98
Til sesongen 1998-99
Til sesongen 1999-2000
Tilbake til oversikten

Tilbake til hovedsiden


Kampen ble byttet ut til fordel for Luton Town-Arsenal.
Old Big Head himself.