Nr. 9

Welcome to

Anfield

Forhåndsomtale av «Tippekamp» NRK
Lørdag 22. desember 1990
Liverpool-Southampton
Av Asbjørn Nordem Karlberg

Skal du på fotballkamp på Anfield Road i Liverpool for første gang, foreslår jeg fremgangsmåte:
Du tar tog til Liverpool, og sørger for å være tidlig ute. Du hopper av toget på Lime Street Station et par timer før avspark, og tar apostlenes hester fatt. Bortover Lime Street, oppover London Road, du forlater «sentrum», passerer forstads-slum, parker, «penere strøk» og får oppleve beatle-byens alle nyanser på den seksti minutter lange spaserturen. Omlan halvveis får du følge med de første scouserne, og herfra vet du at du aldri skal gå alene. You`ll never walk alone, synger de, og de synger med en følelse du aldri har hatt. Følelse har det vært helt siden Gerry Marsdens sang ble adoptert av the Kop, og i april 1988 fikk følelsene en ekstra dimensjon på Hillsborough i Sheffield. Stadig blir det flere rundt deg, og idet du kommer til Stanley Park, får du føling du også. Du vet at du nærmer deg verdens mest fryktinngytende fotballarena, en arena der fansen sørger for at hjemmelaget leder 1-0 før kampen starter. Mangt et godt fotballag har følt presset fra the Kop nesten på kroppen, og blitt nesten lammet av opplevelsen.

Plutselig merker du at det er enkelte som tar en litt annen vei. De stikker av til venstre. På skiltene som peker den veien, leser du: «Hillsborough Disaster Centre». Det er fortsatt i full drift, og gjør en god jobb for dem som trenger mental støtte. Du følger hovedstrømmen videre, og idet dere kommer til Everton Valley, tar dere av til høyre. Er det kveldskamp, skal du nå kunne se lysskjæret fra stadion. Og ikke mange skrittene senere står du foran the Kop. Jeg håper ikke du skal inn der. Jeg vil ikke anbefale det. I beste fall vil du finne ut etter en stund at det er vanskelig å komme på toalettet. Som dessuten ikke eksisterer. Det kan hende du spør sidemannen hva du skal gjøre. Og han svarer kanskje: Strø i lomma på han foran deg. Du reagerer sømmelig og sier med skrekk i stemmen at denne nok vil merke slikt... Pøh, DU merka det jo ikke, svarer din nye venn! Og så oppdager du at du har fått en «Kop Legwarmer«.

Nei, du har vel vært smart nok til å skaffe deg sittebillett? Og så tar du deg en spasertur rundt stadion, kikker litt på bebyggelsen rundt. Endelig entrer du gjennom Shankly Gates. Du leser over porten der det står «You`ll Never Walk Alone». Og knuten i mellomgulvet strammer seg. Og da er du akkurat passe skremt, akkurat så skremt som bortelagets spillere. Men straks du er innenfor, merker du scousernes vennlighet og ikke minst humor. Og du kan ikke annet enn beundre både laget og folket, scouserne, Merseysiderne.

God kamp!

Til forrige tippekamp
Til neste tippekamp
Til sesongen 1990-91
Til sesongen 1991-92
Til sesongen 1992-93
Til sesongen 1993-94
Til sesongen 1994-95
Til sesongen 1995-96
Til sesongen 1996-97
Til sesongen 1997-98
Til sesongen 1998-99
Til sesongen 1999-2000
Tilbake til oversikten

Tilbake til hovedsiden

Anfield i fugleperspektiv.


Bill Shankly gates - You`ll Never Walk Alone.