Nr. 10

Welcome to

Old Trafford

Forhåndsomtale av «Tippekamp» NRK
Lørdag 29. desember 1990
Manchester United-Aston Villa
Av Asbjørn Nordem Karlberg

Old Trafford i Manchester ble åpnet 19. februar 1910 og Uniteds første motstander på den nye hjemmebanen var Liverpool. Liverpool vant 4-3, og slik har det vært bestandig siden. Eller bare virker det slik? 19. februar 1985 var det stor ståhei og 75-års feiring, og jeg ble pappa for første gang. Lille Thomas Andrè ble den fødte United-supporter.

Old Trafford er vanskeligere å finne enn de fleste tenker over. Kommer du med tog til Manchester, er det enklest å finne en taxi og spørre etter Manchester United. Da blir du kjørt til Old Trafford. Spør du etter Old Trafford, havner du nemlig et helt annet sted.

Dersom du velger lokaltog, må du sørge for å ikke gå av på Old Trafford stasjon. Da vil du nemlig spasere en halvtimes tid i tildels kronglete bakgater. Nei, du må vente to stasjoner til, og gå av på Warwick Road. Der hopper du av, løper om lag førti meter, og du står foran porten på Old Trafford. Men hvis du syns at det er lite folk der, eller du kanskje ikke kjenner deg igjen fra alle bildene du har sett? Og kanskje du ikke slipper inn heller? Da skal du vite at du er på feil Old Trafford. Du har kommet til Lancashire County Cricket Club - eller på fotballspråket - The Other Old Trafford.

Ikke fortvil! Fortsett bare ca. 100 meter til første lyskryss og vent på Grønn Mann. Fortsett så i samme retning ca. 100-150 meter til, så ser du Old Trafford nede til venstre. Du føler med en gang på pulsen at du har kommet rett. Og husk at bedre folk enn deg har vært innom feil Old Trafford. George Best var en av dem!

England håper å få VM i 1998, og Manchester United håper å få være med. Da vil Old Trafford være ferdig ombygget - en ombygging som startet i 1965 foran VM-turneringen i 1966. Langsiden langs United Road fikk tak over samtlige plasser, og de første eksklusive «private boxes» for de rike og vellykkede ble installert på toppen. I 1968 var ventelistene fulle, og er det fortsatt, selv om boksene nå går rundt nesten hele stadion. Og hele stadion er nå under tak, bortsett fra et hjørne der den ene lysmasten sto. Det er i det ene hjørnet av den berømte Stretford End, den eneste delen av stadion som gjenstår å modernisere før et eventuelt 1998-VM.

Vel innenfor aner du hvordan det var her da Bobby Charlton fyrte løs fra 30 meter. Da Denis Law scoret med ryggen, kneet, haka eller hvilken som helst lovlig kroppsdel, gjerne med ryggen mot mål. Den gang da George Best kunne rundspille åtte mann og avslutte med en suser i vinkelen. Da Pat Crerand sprayet lissepasninger fra sin posisjon dypt på midtbanen, Tony Dunne spilte både høyre- og venstreback samtidig, og Nobby Stiles ikke lot sine motstandere stå lenge oppreist av gangen.

Det var tider det! Kall det gjerne mimring, men United kunne samle 30 000 til B-kamp og 10 000 til trening. Enkelte av treningene foregikk på asfalten bak Stretford End. De knusende taklingene fra Nobby Stiles eller Bill Foulkes eller for den saks skyld snille, pene Bobby Charlton, kunne sende noen hver til «intensive care». Men det stakkars offeret var straks på bena og sendte snart et annet offer med tennene først i flomlysmasta. Og nåde den som ynket seg. Charlton sier det er et under at ingen ble livsfarlig skadet. En skulle ensten tro at Bryan Robson fortsatt holder på med slikt, men jeg vet av erfaring at det går langt penere for seg nå for tiden.

Forrige ukes tippekamp-kommentator klagde over at det ikke var oppgitt i programmet hvilken klubb dommeren kom fra. Det er helt riktig det - i engelske fotballprogrammer står det for tiden ikke hvor dommerne kommer fra. Det er etter ordre fra FA, de vil ikke at publikum skal vite slikt. Han kunne jo komme fra en by i nærheten av Birmingham, og da er han jo troende til å gi Aston Villa et snes straffespark. Eller vise ut alt rødt som rører seg.

God kamp!

Til forrige tippekamp
Til neste tippekamp
Til sesongen 1990-91
Til sesongen 1991-92
Til sesongen 1992-93
Til sesongen 1993-94
Til sesongen 1994-95
Til sesongen 1995-96
Til sesongen 1996-97
Til sesongen 1997-98
Til sesongen 1998-99
Til sesongen 1999-2000
Tilbake til oversikten

Tilbake til hovedsiden

Old Trafford anno 1977.


Foran Old Trafford Cricket Ground.
FOTO: ASBJØRN KARLBERG

Old Trafford Cricket Ground til høyre.
Fotballbanen oppe til venstre.