Nr. 12

Welcome to

White Hart Lane

Forhåndsomtale av «Tippekamp» NRK
Lørdag 12. januar 1991
Tottenham Hotspur-Arsenal
Av Asbjørn Nordem Karlberg

Mye viktigere enn liv og død, sa Liverpools legendariske manager Bill Shankly. Og i engelsk fotball finnes det mengdevis av viktige kamper. Ser vi bort fra cupfinaler og landskamper mot Spurs og Arsenal , spør du - når det er så mange andre storklubber i London? Svaret ligger selvsagt delvis i den geografiske beliggenheten, men bare delvis. Det er også mange andre små grunner, men hovedgrunnen ligger å finne i historien bak utvidelsen av førstedivisjon fra 20 til 22 lag. Straks før første verdenskrig hadde Arsenal flyttet fra Sør-London og rett inn i Tottenhams nabolag, knappe tre miles fra White Hart Lane. Det var en stor risk for en klubb å flytte til enn helt annen kant av byen, rett inn i en konkurransesituasjon og anlegge et kostbart stadion hvor man var avhengig av store inntekter - inntekter som ikke kom fordi ligafotballen ble nedlagt under krigen. Da fotballen ble gjenopptatt etter krigen, var Arsenal desperate. Tottenham hadde havnet sist på tabellen i 1915, rett bak Chelsea. Chelsea ble «benådet», mens Preston og Derby rykket opp. Den siste ledige plassen i den utvidede toppetasjen gikk til Arsenal, som fra sin sjetteplass dermed kuppet til seg Tottenhams plass i det gode selskap. Arsenal har vært i toppserien siden, og er således den eneste klubben som ikke har rykket opp til sin nåværende posisjon.

Tottenham startet som cricketklubb. Hotspur var navnet på klubben, etter Shakespeares figur. Grunnen var at en etterkommer av Harry Hotspur eide et stykke land i Tottenham-området på denne tiden, i 1870-årene. I 1882 begynte de med fotball, men det gikk lang tid før de fikk noe eget «hjem». Det sies at styremøter foregikk under en gatelykt i Tottenham High Road, rett ved siden av der banen ligger i dag. Men egne målbur hadde se - selvsnekret. Og spillerne vandret rundt i byen med disse blå- og hvitmalte målbur på kampdager helt fram til 1888, da de slo seg ned på The Marshes. I 1886 hadde de fått klubbhus: Red House i High Road og føyde til Tottenham foran Hotspur. I 1890 flytte de til en ny bane, High Road Ground, som tilfeldigvis lå i bakgården til Red House. Det var ikke før etter første verdenskrig at banen fikk sitt nåværende navn. Og det til tross for at selve gata som bærer banens navn, ligge en drøy kilometer unna!

Det drøyde relativt lenge før Tottenham kom med i Ligaen, og de greide faktisk å vinne FA-cupen før de kom så langt. I 1908 ble de valgt inn i 2. divisjon, etter at Stoke hadde meldt seg ut og støttet Tottenhams kandidatur. Ei uke etterpå angret man i Stoke, men Spurs beholdt plassen og begynte å vokse til en virkelig storklubb. Så stor at de femti år senere fikk arrangere VM-lamper på White Hart Lane.

Arsenal fikk låne banen under den andre verdenskrigen, da Highbury var bombeskadet. Store deler av krigen ble White Hart Lane brukt som skytebane for hæren, de bombedrepte i området ble lagret i den østlige tribunen og en annen del av tribunen var gassmaskefabrikk.

Ettermiddagens kamp er altså en av sesongens viktigste. Spurs har mye å hevne, for Arsenal har hatt en merkelig evne til å vinne disse kampene (8 av de siste 20, mot Tottenhams 7, noe som fremgår av medfølgende statistikk.

God kamp!

Til forrige tippekamp
Til neste tippekamp
Til sesongen 1990-91
Til sesongen 1991-92
Til sesongen 1992-93
Til sesongen 1993-94
Til sesongen 1994-95
Til sesongen 1995-96
Til sesongen 1996-97
Til sesongen 1997-98
Til sesongen 1998-99
Til sesongen 1999-2000
Tilbake til oversikten

Tilbake til hovedsiden

White Hart Lane under VM i 1966.


Erik the Horrible - en grusom debut for siddisen.