Nr. 14

Welcome to

Highfield Road

Forhåndsomtale av «Tippekamp» NRK
Lørdag 26. januar 1991
Coventry City-Southampton
Av Asbjørn Nordem Karlberg

Hver gang jeg ser Coventry, humrer jeg over et av de mest oppfinnsomme og omdiskuterte frispark verden noensinne har sett. Året var 1970, og Coventry møtte seriemesterne Everton. I et forsøk på å overliste den defensive muren, hadde Willie Carr oppfunnet «the Donkey Kick&rqauo; - eselsparket. Ved spissen av straffefeltet stilte Carr seg opp med ballen mellom føttene. På dommerens signal vippet han ballen opp bak seg med begge føttene. Ernie Hunt, som fram til da hadde stått og sett nokså uinteressert ut, klinte til på hel volley. Ballen føk over hodene på muren og droppet pent ned i nettet. Publikum lo og slo seg på lårene. Everton-spillerne kikket betuttet på ballen i nettet. Dommere og linjemenn klødde seg i hodet og lurte på om slikt kunne være lov. Men de måtte godkjenne scoringen. Senere ble dette frisparket erklært forbudt. Skotske dommere (selvsagt!) protesterte, og FIFA fant det lurt å påpeke at et frispark skal sparkes, ikke klemme-vippes eller hva det nå var...

Coventry er ikke akkurat den klubben vi tenker på når det er FA-cuprunde. Forut for 1987 hadde de aldri kommet så langt som til semifinalen. På sytti forsøk siden 1908. Southampton har seks semifinaler og to finaler å se tilbake på, og er dermed for veteraner å regne i denne sammenhengen. Og kun en eneste gang har klubbene blitt trukket som motstandere i Cupen. En del av forklaringen er naturligvis at Coventry som regel har blitt slått ut i tredje eller fjerde runde (topplagene kommer med først i tredje runde).

Til tross for at Coventry har flyttet flere ganger, har de aldri flyttet mer enn førti meter! I 1887 ble spillebanen flyttet pørti meter «på langs%raquo; østover for å gi plass til nye bygninger. Bare to år senere måtte klubben ut (etter sigende fordi de byttet navn) og flyttet tvers over gaten til det som i dag er Highfield Road, og som på den tiden tilhørte Craven Cricket Club. Men før det kunne spilles fotball der, måtte de fjerne en rad med almetrær som sto omtrent der midtlinjen går i dag. Hundre pund kostet jobben, men pengene ble hentet inn ved å leie ut banen til et juniorlag.

Da det ble anlagt trikkeskinner i byen i 1922, fikk klubben all grus og småstein som ble til overs, og samlet det i en haug bak mål. Resultatet var en fin ståtribune som gikk under navnet Spion Kop. (Liverpool er ikke alene om å ha en Kop. Omtrent halvparten av lagene i ligaen har en Kop, det er bare det at Liverpools Kop er eldre, større, bedre og mer samstemt). Det var ikke før i 1927 at man oppdaget at banen helte littegrann sørover. Da oppførte man nemlig en overbygget tribune på vestre langside, og da den var ferdig, så det ut som om den var i ferd med å velte. Og hellingen på banen fra nordre til søndre mållinje, ble målt til syv fot! Og så kan man spørre seg om hvordan det var mulig å spille fotball der i 28 år uten å merke hellingen!

Terry Butcher har ikke hatt nevneverdig suksess etter at han overtok roret på Highfield Road. I sin første kamp for klubben klarte han nesten å stikke kjepper i hjulene for Liverpool, før han så godt som lagde selvmål mot slutten. I dagens kamp har han en ypperlig sjanse til å revansjere seg, til å glemme serieformen og til å sende Coventry ut på en ny tur retning Wembley. Han har nok merket seg at Southamptons sterkeste kort Matthew le Tissier skadet seg forrige lørdag, og er svært usikker foran denne kampen!

God kamp!

Til forrige tippekamp
Til neste tippekamp
Til sesongen 1990-91
Til sesongen 1991-92
Til sesongen 1992-93
Til sesongen 1993-94
Til sesongen 1994-95
Til sesongen 1995-96
Til sesongen 1996-97
Til sesongen 1997-98
Til sesongen 1998-99
Til sesongen 1999-2000
Tilbake til oversikten

Tilbake til hovedsiden

Ernie Hunt og Willie Carr skrev fotballhistorie med
sin scoring.


Terry Butcher gir seg ikke om det blir et lite
skrubbsår.