Nr. 18

Welcome to

Highbury

Forhåndsomtale av «Tippekamp» NRK
Lørdag 23. februar 1991
Arsenal-Crystal Palace
Av Asbjørn Nordem Karlberg

Endelig skal vi besøke Arsenal Stadium denne sesongen. Ja, for det heter egentlig Arsenal Stadium. Highbury var navnet fram til 1932. Da ble det bestemt at banen skulle bli et feiende flott stadion med et navn som sto i stil. Men det «nye» navnet har altså ikke slått helt til på folkemunne.

Arsenal har ikke alltid hatt tilhold her. De er for innvandrere å regne i Tottenhams kongerike. Fra stiftelsen i 1886 til 1913 var Arsenal kun en småklubb. Den var som Watford før Elton John - eller Strømsgodset før Steinar Pettersen. Det var tre episoder som gjorde Arsenal til storklubb. Risikabel satsing og flaks, kan man si. Episode èn: Arsenal flytter tvers over byen fra Plumstead og blir nabo med Tottenham og Orient i 1913. Episode to: Førstedivisjon utvides med to lag i 1915, og Arsenal kupper til seg Tottenhams plass. Episode tre: Arsenal sikrer seg Huddersfields manager Herbert Chapman.

Chapman-episoden var nok den viktigste. Å flytte tvers over byen var risikabelt nok for en liten, lutfattig og annenrangs klubb. Å ta naboens plass i toppdivisjonen uten å spille seg til den, var i grunnen skandaløst, og man hadde ikke lag til å mestre en slik posisjon. Det hanglet og skranglet i fire sesonger før Chapman kom til. Det neste tiåret va Arsenal helt utilnærmelige, og vant blant annet tre mesterskap på rad. Kun Huddersfield hadde gjort de tidligere - med Chapman som sjef. Og kun Liverpool har klart det senere - under Dalglish.

I denne perioden gjennmgikk Highbury store forandringer. Den sportslige suksessen skulle gjenspeiles i en gedigen stadion. Lokalbefolkningen ble spurt om å hjelpe til med fyllmasse. Og folk kom med det de hadde av søppel og skitt. En lokal kullhandler kom med ei hestekjerre full av avfall, kjørte for nær utgravingen og havnet oppi med hele sulamitten. Dyret måtte avlives, og både hest og kjerre ligger under the North Bank den dag i dag.

Arsenal var som sagt en lutfattig klubb i starten. Så fattig var den at de ikke hadde råd til drakter. En av spillerne hadde tidligere spilt i Nottingham Forest, og skrev dit etter hjelp. Og Forest sendte av gårde et avdanket sett med røde trøyer. Arsenal var så takknemlige at de har beholdt de samme draktfargene til denne dag, selv om Chapman la til de hvite ermene i 1933. Chapman var en mann med ideer. Blant annet er det hans fortjeneste at spillerne bærer nummer fra èn til elleve. Stadion-ur var hans påfunn. Hvit ball kan vi takke ham for. Flomlys installerte han i 1932, men Arsenal fikk ikke bruke det til kamper før i 1951. Men gamle Herbert har altså satt spor etter seg, blant annet med en bronsebyste i resepsjonen på stadion!

George Graham ville gjerne ha bort denne bysten, han mente den var en hemsko for dagens aktive i klubben. Han fikk det ikke som han ville, men arbeidet desto hardere for å bringe klubben suksess. Og den kom. Den jevneste ligaen i manns minne ble avgjort med aller siste spark på ballen da de tvang Liverpool i kne i 1988. Det var første mesterskap for Arsenal siden 1971, og for første gang på sju år havnet ligatrofeet ikke på Merseyside. Det kan se ut som om Graham og Arsenal skal gjenta bedriften denne sesongen, og nok en gang er det Liverpool som er argeste motstander, selv uten nylig avgåtte manager Dalglish. Denne gangen vil Crystal Palace ha et ord med i laget. Steve Coppells mannskap har holdt tempoet bemerkelsesverdig godt hittil, men nå er vi ved en skillevei. Klokken 17.40 i dag har vi en pekepinn på hvor trofeet vil havne.

God kamp!

Til forrige tippekamp
Til neste tippekamp
Til sesongen 1990-91
Til sesongen 1991-92
Til sesongen 1992-93
Til sesongen 1993-94
Til sesongen 1994-95
Til sesongen 1995-96
Til sesongen 1996-97
Til sesongen 1997-98
Til sesongen 1998-99
Til sesongen 1999-2000
Tilbake til oversikten

Tilbake til hovedsiden

Hovedbygningen på Highbury.
FOTO: ASBJØRN KARLBERG

Samme bygning sett fra baksiden.