Nr. 19

Welcome to

Old Trafford

Forhåndsomtale av «Tippekamp» NRK
Lørdag 2. mars 1991
Manchester United-Everton
Av Asbjørn Nordem Karlberg

Ledsagende bilde viser hvordan det så ut på Old Trafford i 1945. På bildet er ruinene renset for vrakgods, og som man ser er det ikke mye som minner om et fotballstadion. Det overbygde hjørnet var det eneste som sto igjen. Det er utrolig nok fortsatt i bruk, men om et par år er dette også borte. VM vinker i det fjerne, og innen da må Old Trafford være ferdig renovert.

Old Trafford var ikke den eneste banen som ble ødelagt av Adolfs bomber, men var utvilsomt den som fikk hardest medfart. United fikk dele Maine Road med naboen Manchester City i noen år, og kom ikke tilbake til eget hjem før 27. august 1949. Så lang tid tok det altså å få banen i stand igjen. Men det skal innrømmes at det dro litt ut på tiden at det var så sparsomt med byggematerialer etter krigen.

Denne gjenoppbyggingen av stadion gjorde at United var relativt sent ute med å skaffe seg flomlys. Det kom ikke opp før i 1958. Om det forteller Bobby Charlton en episode som sier noe om hvor utrolig populære både klubben og stadion er. Midt på sommeren 1958 var Charlton en snartur innm stadion for å hente noen småsaker, og oppdaget at det svermet med turister. Han spurte dem hva som foregikk. Han fikk til svar at de hadde chartret en buss og reist flere mil for å se dem sette opp lysmastene - og så er det så lenge siden vi har vært her, var det en som la til.

Nå skal jeg oppklare et par misforståelser. Den første har med Manchester United å gjøre. Den siste tiden har vi fått høre i TV og aviser at United har spilt seg fram til sin aller første Ligacup-finale. Disse mediafolkene har altså glemt den svært huskverdige finalen mot Liverpool i 1983. Den andre misforståelsen gjelder norske spillere. De samme mediene påstår at Gunnar Halle i Oldham var den syvende norske spilleren i den engelske ligaen, og gir oss en oversikt som sier at Einar Aas var den første. Folkens, det er løgn! Albert Juliussen var først. Og han har en aldeles utrolig rekord attpåtil! Han har scoret elleve mål i samme kamp, og likevel endt opp på det tapende laget. Han ble kjøpt av Portsmouth i 1948, videre til Everton før han tok steget ned i non-league-klubben Consett. Senere returnerte han til skotsk fotball og Berwick Rangers, Dundee United og Brechin City. Hans merkverdige rekord stammer fra hans amatør-tid i Huddersfield, der han spilte en oppvisningskamp under krigen. Seks scoringer ble det i første omgang. Så byttet han lag, og lagde fem scoringer i andre omgang. Og kampen endte 6-5, så rekorden hans ser nokså uslåelig ut, eller hva?

En annen rekord han holder, stammer fra den skotske ligaen. 8. mars 1947 scoret han seks for Dundee mot Alloa, for i neste kamp mot 22. mars å banke inn sju mot Dunfermline. Totalt lagde han nettsus 77 ganger for Dundee i en periode på to og en halv sesong, før altså Portsmouth betalte en betydelig sum penger for ham. Og selv om han aldri har hatt noe med Manchester United å gjøre, passer det godt at han har spilt for dagens motstander Everton!

God kamp!

Til forrige tippekamp
Til neste tippekamp
Til sesongen 1990-91
Til sesongen 1991-92
Til sesongen 1992-93
Til sesongen 1993-94
Til sesongen 1994-95
Til sesongen 1995-96
Til sesongen 1996-97
Til sesongen 1997-98
Til sesongen 1998-99
Til sesongen 1999-2000
Tilbake til oversikten

Tilbake til hovedsiden

Rydningsarbeider etter bombingen.


Albert Juliussen - er det virkelig
ingen som har hørt om ham?