Nr. 20

Welcome to

Highbury

Forhåndsomtale av «Tippekamp» NRK
Lørdag 9. mars 1991
Arsenal-Cambridge United
Av Asbjørn Nordem Karlberg

Arsenal er hjemmelag i tippekampen denne gangen, men denne spalten skal dreie seg mer om bortelaget. Det kan jo drøye en god stund til vi får anledning til å hilse på Cambridge igjen. Det vil sikkert medlemmene av den norske supporterklubben unnskylde oss for å mene. Ja, denne klubben har faktisk en trofast kontingent supportere her på berget. Riktignok lå klubben en aning i dvale forrige sesong, men med en opptreden på Tippekampen, er det vel mulig at interressen tar seg opp i år...

Aldri har vi vel sett større kontrast i Tippekampen. Arsenal er en av de største klubbene på øyriket, med en stadion og en tilhengerskare som tilsvarer. Cambridges lille Abbey Stadium er ikke en gang et ordentlig stadion, og er ligaens aller minste. Bare 10 150 får plass her, 3424 av disse får sitte, og det kan til og med Marienlyst konkurrere med.

Abbey United ble stiftet i 1919, og spilte sin fotball på den idylliske Parker`s Piece midt i Cambridge sentrum. Enda mer idyllisk skulle det bli i 1932, da klubben flyttet til «Sellery Trenches» (Selleri-grøftene). Klubben fikk dette stykke land i gave av Marshalls, en flymotorfabrikk. Senere ble banen flyttet noen meter nærmere sentrum og omdøpt til Abbey Stadium. Men det var altså slett ingen stadion, bare en gressbane svært likt det vi i dag kjenner som Åssidenbanen eller Hoslebanen eller slikt. Hardt arbeidende supportere har bygget opp banen med innsamlede midler og egne trælede hender, til det den er i dag. En av spillerne (Len Saward) kjøpte et primitivt flomlysanlegg (for 400 pund) som fansen satte opp selv, samtidig som klubben byttet navn i 1949. Ti år senere satte de opp en tribune langs den ene langsiden, og da Cambridge nærmet seg ligastatus i 1969, kom et helt nytt flomlysanlegg på plass. Innvielsen ble besørget av eb privatkamp mot Chelsea, og brakte 14 000 skuelystne til banen. Dette står ennå som tilskuerrekord...

Allotment End heter den, kortsiden borte ved de gamle sellerigrøftene. Bortefansens plass med høy mursteinsvegg bak, høye sikkerhetsgjerder foran og oppdelt i seksjoner av enda mere sikkerhetsgjerder. Med mindre du står helt bakerst, er det trolig at du får se mer metall enn fotball, og har du klaustrofobi, skal du ikke våge deg inn her. Foran denne tribunen var det en gang en vannfylt vollgrav, som fortsatt ut av anlegget og bort til en liten innsjø bak hovedtribunen. Historien tier om hvorvidt det var mulig å fiske i vollgraven, som i sekstiåra ble fylt igjen av den aktive supporterklubben - hovedaklig med søppel.

Auto Club kaller de seg. Bakgrunnen er kveldene på puben «Dog and Feathers», der de klekker ut nye ideer og arbeidsoppgaver. Der sitter de og diskuterer «we auto do this, we auto do that...». Og sterk tilknytning til lokalmiljøet har gjort United til en sterk klubb, hvilket er mer enn man kan si om naboen tre hundre meter borti gata. Cambridge City tilhører en styrtrik og ambisiøs familie, men penger kan ikke kjøpe lojalitet en lørdag ettermiddag. City spiller i splitternytt og fargerikt utstyr for en håndfull tilskuere, mens lutfatige United er folkets valg, som nå gjør seg klar til sin aller største oppgave - cupkamp mot Arsenal på Highbury.

God kamp!

Til forrige tippekamp
Til neste tippekamp
Til sesongen 1990-91
Til sesongen 1991-92
Til sesongen 1992-93
Til sesongen 1993-94
Til sesongen 1994-95
Til sesongen 1995-96
Til sesongen 1996-97
Til sesongen 1997-98
Til sesongen 1998-99
Til sesongen 1999-2000
Tilbake til oversikten

Tilbake til hovedsiden

Grandiost på Highbury.


Langt mer beskjedent på Abbey Stadium.