Nr. 21

Welcome to

The Dell

Forhåndsomtale av «Tippekamp» NRK
Lørdag 16. mars 1991
Southampton-Everton
Av Asbjørn Nordem Karlberg

St. Mary`s YMCA var klubbens navn, og hjemmebanen het Antelope Ground. Den lokale bowling-klubben ville ha banen, og fotballforeningen måtte flytte. De slo seg ned på County Cricket Ground, og kalte seg Southampton St. Mary`s. Ettersom tilskuerskaren vokste, måtte de flytte på seg igjen. Klubben ble profesjonell, og droppet St. Mary`s fra navnet. Men hundre år senere heter de fortsatt «Saints» på folkemunne. Plassen de valgte å bygge banen sin på, var egentlig helt utenkelig. Et maleri fra 1889 viser The Dell som en idyllisk liten innsjø med ender grasiøst svømmende over, og majestetiske trær kranser dammen. Ti år senere var scenen blitt til en fotballarena.

Det skulle drøye helt til 1920 før Southampton ble ligaklubb. Så godt som hele Southern League ble innlemmet i ligaens 3. divisjon. Det tok bare to år før Southampton tok steget opp i 2. divisjon. Da ble det klart at The Dell ikke helt holdt mål. Blant annet gikk den ene mållinjen i ett med et bolighus, som måtte fjernes før klubben fikk rykke opp. Områdene rundt banen ble innkjøpt for å kunne bygge tribuner, til gjengjeld måtte noen av de beste spillerne selges. I 1929 avsluttet laget sin hittil beste sesong med en fjerdeplass, men bare noen timer etter siste kamp brant hele stadion ned. Febrilsk byggeaktivitet fulgte, og nye tribuner sto klare til neste sesong. Banen holdt nå teoretisk 35 000, og mesteparten av hastverket står der den dag i dag.

Hitlers bomber traf The Dell i 1940, og da kom den gamle innsjøen fram igjen. Den hadde blitt lagt i rør da banen ble anlagt, men nå kunne endene svømme fritt igjen. Mens reparasjonene pågikk, spilte Southampton sine kamper på Fratton Park i Portsmouth. Da freden brøt løs i 1945, kom også tilskuer-boomen. Og nok en gang ble det hastverk med å bygge opp nye tribuner. Resultatet var et merkelig byggverk, blant annet «sjokoladeboksen« på ledsagende bilde.

Southampton ble historiske i 1951. Under en B-kamp mot Tottenham ble de først ute med kunstig belyst seriefotball. Siden da har ikke stadion endret seg vesentlig. Det er vanskelig å se godt på The Dell, det er trangt og smått, og banen blir på folkemunne kalt fattigmanns-Highbury. Banen er omsluttet på alle kanter av bygater med stor trafikk, og ligger der som som et parallellogram. To av cornerflaggene er faktisk bare et par meter fra de trafikerte gatene bak målene. For å være litt stygg kan man kalle The Dell en litt stor bussholdeplass... 31 044 har man klart å presse inn - i 1969 til en cupkamp mot Manchester United.

Nåværende manager Chris Nicholl har spilt seg inn i rekordbøkene med en heller snodig rekord. Mens norske seere 20. mars 1976 koste seg med tippekampen mellom Notts County og Blackpool (1-2), satt 24 663 mennesker på Filbert Street i Leicester. De trodde knapt det de så da Nicholl scoret Aston Villas ledermål, for så å score Leicesters kvittering sent i første omgang. Nicholl jublet sikkert da han ga Aston Villa 2-1. Men da han nok en gang ga Leicester et utlikningsmål, er det mulig han jublet noe mindre. Det er ikke hver dag en og samme spiller scorer fire mål i en 2-2-kamp. La meg bare for ordens skyld nevne at dette har skjedd kun to ganger i Ligaens 103-årige historie.

God kamp!

Til forrige tippekamp
Til neste tippekamp
Til sesongen 1990-91
Til sesongen 1991-92
Til sesongen 1992-93
Til sesongen 1993-94
Til sesongen 1994-95
Til sesongen 1995-96
Til sesongen 1996-97
Til sesongen 1997-98
Til sesongen 1998-99
Til sesongen 1999-2000
Tilbake til oversikten

Tilbake til hovedsiden

«View of the Chocolate Box.»


The Dell i gamle dager.


Chris Nicholl med verdensrekord.