Nr. 23

Welcome to

Bramall Lane

Forhåndsomtale av «Tippekamp» NRK
Lørdag 6. april 1991
Sheffield United-Arsenal
Av Asbjørn Nordem Karlberg

Sheffield United mot Arsenal er en kamp mellom engelsk fotballs to formlag for øyeblikket. Arsenal ser ut til å gå mot mesterskap, mens «the Blades»e; sannsynligvis sikrer seg ny kontrakt. Men det så mørkt ut ved juletider. United har tatt dobbelt så mange poeng i februar og mars som i peroden august-januar. Snakker om å finne formen...

Stålbyen Sheffield gir oss ett av fire eksempler på en klubb som ble stiftet for å gjøre bedre bruk av et eksisterende anlegg (Chelsea, Liverpool og Plymouth er de tre andre). Sheffield Cricket Club ble stiftet i 1854, og sikret seg en 99 år lang leasing-periode på Bramall Lane. Det ble ikke spilt fotball på Bramall Lane før i 1862, da verdens eldste fotballklubb (fra 1857) møtte Hallam, og The Wednesday spilte en del kamper her fra 1867. I 1889 ble så Sheffield United Cricket and Football Club stiftet, og tre år senere ble de innlemmet i den nystartede andredivisjonen. De rykket opp etter bare ett år, og etter bare åtte år vant de sitt eneste seriemesterskap.

Samtidig kjøpte de stadion og begynte en utbygging som endte opp med det vi ser på ledsagende bilde. Som man ser dekker fotballbanen kun halve stadion, og fotballavdelingen klagde i mange år på at de måtte spille på en tre-sidet stadion. I 1971 var fotballavdelingen i lykkerus over å være i førstedivisjon igjen, og ga cricket-avdelingen to års varsel: - Kom dere ut!

Synd og skam var det at «sønnen kastet mor ut av huset». 7. august 1973 ble den siste cricket-kampen spilt her, og en 150 år lang tradisjon ble avlivet. En ny og flott hovedtribune ble bygget «midt ute på» cricket-banen, men kunne ikke forhindre at klubben kom i heisen. Helt ned i kjelleren bar det, og og det ble snakk om at den «utakknemlige sønnen» hadde fått sin straff. Men etter fjorten år i tåkehavet tok United steget opp i eliteavdelingen igjen i høst. Og en periode så det ut til at oppholdet skulle bli av kortest mulige varighet.

Sist gang de rykket opp i eliten, gjorde de stkk motsatt; de tok ledelsen fra start, og mistet ikke ett poeng før like inn i jula, for så å miste formen og havne midt på tabellen til slutt. Denne gangen ser det også ut til å bli en plass midt på tabellen, men denne gangen takket være en knallende innspurt.

Sjuendedivisjonslaget Sirius fra Drammen hadde for noen år siden et angrep som gikk under navnet «myggrekka». Det var med andre ord tre kortvokste karer som utgjorde «løperrekka». Men Sheffield Uniteds midtbane i sesongen 1897/98 var en enda mindre trio. Tommy «Reka» Morren (1,68), Rabbi Howell (1,66) og Ernest «Småtten» Needham (1,65) tilsammen kjent som «the Midget Menn» (dvergene) utgjorde halfrekka for «the Blades» denne seongen. Men de var store nok til å sikre seg ligamesterskapet. Det var store kontraster i det laget. Keeper var nemlig Bill «Fatty» Foulke, som vi har fortalt om før.

God kamp!

Til forrige tippekamp
Til neste tippekamp
Til sesongen 1990-91
Til sesongen 1991-92
Til sesongen 1992-93
Til sesongen 1993-94
Til sesongen 1994-95
Til sesongen 1995-96
Til sesongen 1996-97
Til sesongen 1997-98
Til sesongen 1998-99
Til sesongen 1999-2000
Tilbake til oversikten

Tilbake til hovedsiden

Bramall Lane anno 1935.


Bramall Lane anno 1991.


Little Ernest «Nudger» Needham.


Large Bill «Fatty» Foulke.