Nr. 24

Welcome to

Elland Road

Forhåndsomtale av «Tippekamp» NRK
Lørdag 13. april 1991
Leeds United-Liverpool
Av Asbjørn Nordem Karlberg

Leeds som by og Yorkshire generelt er rugby-land, og som fortalt sist vi besøkte Leeds, gikk det mange år før det ble ordentlig skikk på «the kicking game». Fortsatt er Elland Road i bruk til rugby. Bildet øverst skulle illustrere hvordan man ordner seg når gutta med eggformet ball skal utøve sin idrett.

Etter åtte år uten besøk av «det gode selskap» er det godt gjort av Leeds-fansen at de var lojale mot klubben sin. Andre store klubber har vært nedom andredivisjon for kortere perioder, men svært få av dem har hele tiden greid å beholde tilhengerskaren. Leeds-fansen holdt ut, og fikk lønn for strevet i fjor høst. Og nå som Leeds er tilbake, virker det som om de aldri var borte. Laget fortsetter der de slapp, blant de fire-fem beste i serien og med lange løp i cupene.

Etter at klubben falt ut av toppdivisjonen, ble det slutt på den storslåtte utbyggingen, noe du tydelig vil se unde dagens kamp. Men med engelsk søknad om VM-sluttspill, er det mye som tyder på at planene endelig vil bli sluttført. Den omtalte superligaen vil også nødvendiggjøre en slik utbygging, og kanskje finansiere det hele også. For det hersker liten tvil om at Leeds er blant de lagene som eventuelt vil trenge seg med i en slik superliga, uansett dennes størrelse.

Det var Don Revie som gjorde Leeds til storklubb Og det var han som ga laget de hvite draktene. Tidligere spilte Leeds i gule trøyer med blå ermer samt blå bukser og strømper. Dette var ikke stilig nok for Revie, som «adopterte» den helhvite drakta til sitt favorittlag Real Madrid. Onde tunger sier det var for at den «slemme» spillestilen skulle virke litt uskyldigere i hvite drakter, men det er usikkert om det er sant. Og enda usikrere er det om det i så fall var til særlig hjelp. Følgende lille historie skulle illustrere hvordan &Leeds-syndromet» rammet en tidligere svært så snille Johnny Giles:

Johnny Giles hadde vært i Manchester United, og var sågar gift med Nobby Stiles` søster (visstnok en meget vakker kvinne, tro det eller ei!!!). I en kamp mellom de to lagene var Giles særdeles ufin mot sine tidligere lagkamerater, og det er usikkert om noen spiste biter av hverandre. Giles hadde tilbrakt de første 85 minuttene av kampen med å sparke George Best i knærne, rumpa, leggene, lårene og stakkars George begynte så smått å appellere til dommeren. Uten at det nyttet særlig. Til slutt sprakk det for George, som ga Giles «huden full». Det dempet ikke gemyttene særlig at Giles og Best kom fra hver sin del av det delte Irland. Giles ble ganske harm han med, og det ble både knyttnever og spytting før de to måtte skilles fra hverandre ved hjelp av rørtenger. Etterpå kom Giles bort til Best og sa: - Det er synd at du ikke er mer lik Bobby Charlton, grinerunge!

Særlig mer gemyttlig var det ikke når Leeds og Liverpool møttes. Liverpool hadde jo Tommy Smith i sine rekker, og han ga ikke ved dørene. Jeg skulle tro en kamp disse to lagene imellom går penere for seg i ettermiddag - noe mer kultivert om man vil!

God kamp!

Til forrige tippekamp
Til neste tippekamp
Til sesongen 1990-91
Til sesongen 1991-92
Til sesongen 1992-93
Til sesongen 1993-94
Til sesongen 1994-95
Til sesongen 1995-96
Til sesongen 1996-97
Til sesongen 1997-98
Til sesongen 1998-99
Til sesongen 1999-2000
Tilbake til oversikten

Tilbake til hovedsiden

Klar for rugby-kamp.


Elland Road retning syd..