Imperiet slår tilbake

Cricket i det kalde nord

Det britiske imperiet brakte mange slags idretter rundt om på kloden; fotball, badminton og tennis er vel de mest kjente. Men den underlige cricketsporten tok de også med. Cricket ble folkesport i Australia, New Zealand, India og Pakistan. Nå er sporten på vei inn i det kalde Norge, og det er pakistanere og indere som fører an. Våre nye landsmenn er totalt dominerende i en sport som for nordmenn flest fortoner seg som en eneste stor gåte.

Av Asbjørn Nordem Karlberg
tekst og fotos


Brentball?
Spillet er en blanding av roteball, brentball, baseball og enkelte ting som ingen lenger har noen oversikt over opprinnelsen til. Ikke bare er reglene uforståelige for en stakkars innfødt nordmann - men kampene varer gjerne i fem til seks dager på toppen av det hele.

Baber Khan forsikrer oss dog om at kampene i den norske ligaen spilles over fire til fem timer. Ellers spilles det altså i dagevis, og i pausene (gjerne en time av gangen), spises det både middag og kveldsmat. Og drikkes både te og sjanglevann...

25 år i Norge
Cricket kom egentlig til Norge for 25 år siden, og kvaliteten var høy. Det var riktignok bare noen få lag, og færre ble det med årene. Samtidig sank kvaliteten gradvis. Nå er sporten imidlertid i fremgang igjen, både tall- og kvalitetsmessig. Det er 35 lag i den norske ligaen, som er delt inn i to divisjoner. Årets liga startet 8. mai og skal spilles fram til september. Forsøk å få tak i terminlisten og unn deg en dag på cricketbanen. Om du ikke blir bitt av basillen, kan det jo hende at du får en koselig dag med nistekurv og rutete pledd på en gressplen et sted. Ta med kone og barn og gjør en picnik ut av det.

Stiftet 1996
Drammen Cricket ble stiftet i 1996, men det er først nå de siste par sesongene at det har blitt sving over det. Under ledelse av landslagets Baber Khan, har kvaliteten økt jevnt og trutt. Han regner med at laget havner midt på tabellen i september, og heiser seg noen hakk fra forrige sesong. Han forklarer videre at det nå arbeides med å få i stand totimers kamper, slik at det skal bli mulig å få gjort unna kampene med mer intensitet og større publikum.

Kvinnfolksport?
Om vi bleikinger fra nord lurer på hvor alle innvandrerdamene driver med, sier Baber at det nå arbeides med å få i gang en kvinneliga. Ved selvsyn fikk Sport for Alle oppleve at dette er en sport som passer godt også for kvinner. Så neste sesong bowles muligens i gang med dameliga, et stort fremskritt både for kvinner, innvandrere, cricket og nærmiljø.

Interessert?
Er du interessert i å vite mer om cricket generelt og norsk cricket spesiel, kan du klikke på disse linkene:

www.norwaycricket.no
Cricinfo
Hjemmeside for Friends, Oslo


Det norske cricketforbundet kan kontaktes:
President:
Mehtab Afsar
mobil +47 93258842
eMail afsar@online.no

Vice President:
M.Anees Rauf
mobil +47 92837786
eMailanees.rauf@chello.no

Secretary:
Raheel Khalid
mobil +47 97611026
eMail raheelk2@online.no

Treasurer:
Sammey Ullah
mobil +47 93884546
eMail sammey_u@hotmail.com

Board Members:
Pavan Agnihottri
mobil:+47 93091485
eMail:k-agniho@online.no

Anthony Boxall
eMail:boxall@online.no

Tariq Mir
mobil: +47 92828492
eMail:m-ta-mir@online.no


Tilbake til hovedsidenDrammen Cricketklubb tok pause midt i kampen for å posere for fotografen. Bak fra venstre; Feroz, Johar, Tariq, Asif, Baber, Faisal, Wazir, Wasim 1, Nadeem, Wasim 2 og Rashid. Foran; Asim, Omar I, Mushtaq (kaptein), Umar og Ibrar.Omar I (til venstre) Umar og Asim spiller vanligvis på B-laget, men får være med på treningskamp med A-laget. B-laget forbereder seg til turnering i Oslo 22. juni.


Baber Khan er trener og primus motor i Drammen Cricketklubb. Landslagsspiller for Norge, må vite...Innbytterbenken til «Friends, Oslo» koser seg i solskinnet.


Eneste «utlending» i norsk cricket, Cris Brekke.


Action fra treningskampen Drammen CK-Friends, Oslo. Faisal bowler på Friends-keeperen, og får slått ut en motspiller.


Korrekt grep på kølla. Beskyttelseshansker må man ha...