Enbente Gemma gir seg ikke:

Mistet et ben i bilulykke -
ble racerkjører

Når du våkner om morgenen, setter du kanskje på deg brillene. Eller roter i glasset etter gebisset? Noen setter på seg tupeen, men Gemma Trotter finner fram umbraconøkkelen for å skru på seg beinet.

Av Asbjørn Nordem Karlberg

Hun er den yngste i historien, og første kvinne i Storbritannia til å bli utstyrt med et revolusjonerende reserve-lem som kan skrus rett inn i stumpen hun sitter igjen med etter amputasjonen.

Ferie-krasj
Gemma var på bilferie i Holland med familien da de ble utsatt for en bilulykke. Hun brakk så mange ben at legene stoppet tellingen på 50. Det meste kunne leges, men venstre ben var så ramponert at det måtte bort to år senere. 20 operasjoner hjalp på det meste, men ikke benet.

To karrierer
Til tross for alle innleggelsene og lidelsene, satte Gemma trøstig i gang med utdannelsen som mekaniker, og fikk seg jobb på et verksted - eh, ja, også startet hun en karriere som racerfører. Hmmmm.

Etter en tid begynte protesen å plage henne - mer og mer. Smertene ble etter hvert så ille at hun sluttet å bruke den. Hun stablet seg rundt på krykker eller simpelthen hinket omkring.

Svenske medisin-forskere har kommet fram til noe de kaller osseo-integrasjon, noe som betyr at Gemma har en «mutter» i benstumpen, som den nye protesen simpelthen skus inn i.

En lettere hverdag
- Da jeg ble tilbudt dette medisinske eksperimentet, slo jeg til uten å mukke. Til tross for to nye operasjoner, 5 cm til amputert, 18 måneders rehabilitering, så er det verd forsøket. Jeg måtte kvitte meg med verksted-jobben, men møtte Robbie, og ville bare fortsette livet mitt. Dette benet kan skrus på i løpet av sekunder, sammenliknet med den pinefulle timelange prosessen med det gamle benet. Det blir også lettere å gjennomføre det pågående svangerskapet, og ikke minst det å være mamma!

Vektbæring
Det nye benet er vektbærende, siden det er skrudd fast i hennes eget benvev. Det betyr lettere og mer elegangt gange, for ikke å snakke om lettere løfting, bæring, stå å tå, sitte på huk - og trå på «kløssjen»!

Hard times are over
Det har vært harde tider med mye smerte, både fysisk og psykisk, Men 27 år gamle Robbie Schonfeld har vært en enorm støtte. Uten ham hadde jeg ikke klart dette! sier Gemma. Nå har vi kjøpt oss et hus og er i ferd med å stifte familie.

Nå har hun startet trening og konkurranse i den hensikt å samle inn penger til andre med hemmelser. Hun deltar i triathlon, sykling, svømming og ikke minst billøp og samler midler til sine «artsfrender». Det kan du også gjøre, ved å klikke på denne linken. Da kan du også få vite mer om hennes karriere på racerbanen, i svømmebassenget og tartanen.

Tilbake til hovedsiden22 år gamle Gemma Trotter har vært gjennom utrolige
lidelser for å komme dit hun er i dag - som racerfører...
FOTO: HENRY BIGGS