Pai og potetstappe

Superstjernenes hemmelighet

Pai og potetstappe er kanskje ikke Posh-mat, men David Beckham er blant stjernene som spanderer noen grunker på Islingtons opprinnelige gatekjøkken. «Manze's Pie and Mash» i Chapel Market, Islington, er en av bydelens mest historiske sjapper, og har servert gatekjøkkenmat i snart 100 år.

Av Asbjørn Nordem Karlberg

Kjendiser av alle størrelser, legninger og sjatteringer stapper (unnskyld uttrykket!) i seg stappe og bangers i omtalte sjappe, deriblant Denise Van Outen, Harry Kewell og EastEnders Sid Owen og Barbara Windsor har alle lagt igjen noen pund på disken nylig. Så vanlig er det med superstjerner foran disken, at selveste David Beckham passerer omtrent usett.

Eieren, Tim Nicholls, forteller:

- Han kom innom med sønnen Brooklyn. Serveringsjenta gjenkjente dem ikke. Da kollegaene etterpå stormet til og spurte «Åssen var`n?», spurte hun «Hvem da?». Da hun ble fortalt hvem han var, kunne hun ikke tro det - hun trodde vi spøkte med henne.

- Beckham har ikke vært her siden han flyttet til Los Angeles, men moren hans er innom stadig vekk og tar med seg varene våre hjem.

I 1968 fikk Manze's besøk av Hollywood-stjernen James Mason, som arbeidet med en dokumentar kalt «The London Nobody Knows». Nylig ble denne kultfilmen sluppet på DVD for første gang, og bygningen er en av de få som står igjen fra innspillingen. Nicholls forteller: Bygningen er en del av Londons historie. Pie and mash var den første fast food-retten vi serverte. Det var billig og god mat for arbeidskarer. For over 100 år siden fantes ikke en gang «fish and chips». Kaffesjaopper dukket ikke opp før på 1950- og -60-tallet.

På den tiden var dette en slags Macdonald's eller Subway. M&S har aldri solgt en eneste sandwich. Det er så mye variasjon nå, men dette er det nærmeste man kommer hjemmelaget mat i high street.

Mr Nicholls legger til: Nå venter vi bare på neste besøk fra David Beckham, for å se om han blir gjenkljent av alle bak disken. Manze's stamgjesst, 78 år gamle Guy Packer, er en pensjonert antikvitetshandler og tidligere jockey. Han bor i nærliggende New North Road, og sier: - Folk i hesteløpsmiljøet er storforbrukere av røkt ål. Hvis du er jockey, er det noe som passer godt etter et løp. De har så mye godt i seg, de får deg i form igjen etter en hard konkurranse. Jeg kommer hit hver lørdag og søndag og spiser ål. De er de beste i hele Islington.

Han legger til: - Du bør helst være veldig sulten første gang du prøver, men etter en stund liker du dem veldig godt!

Jo, takk!

Tilbake til hovedsidenJane Loucaide i Manze’s Pie and Mash serverer
stamkunden Guy Packer.


David Beckham stikker
stadig innom...