Øl-mangel starter krangel


De største og viktigste sponsorene er nemlig internasjonale bryggerier - slik er verden. Men Norge er annerledeslandet der det ikke må skrives eller snakkes om øl - derfor kan Holmenkollen gå glipp av Ski-VM 2009.

Av Asbjørn Nordem Karlberg (tekst og foto)

Øpenger er farlige i Norge. Her i det KrF-talibanske u-landet, Kongeriket Norge, er det forbudt å ytre de to bokstavene Ø og L i denne rekkefølge. Neste måned skal det nemlig ved avstemming avgjøres hvilken av to kandidater som skal få avholde VM i 2009. FIS-kongressen avholdes i Miami, ikke noen KrF-bygd på det mørke vestland. Og eneste andre kandidat er - grøss og gru - Tsjekkia.

Tsjekkia er, som de fleste vet, pilsens hjemland, eller ølets Morgedal, om man vil. Dette er nok til at Holmenkollen kan bli uten stemmer i kampen om et VM.

Per Nyhus fortviler: - For oss blir det en utfordring å overbevise FIS om at dette ikke spiller noen rolle. I et nordisk VM er interessen svært stor, og vi bør matche eventuelle bryggerier med norske firmaer av internasjonal størrelse, for eksempel Statoil og andre, mener Kollen-generalen.

- Men vi ser jo at selskapet APF, som styrer sponsortilgangen for FIS, kan ha sine oppfatninger i denne sammenhengen. For vår del kan aktuelle løsninger bli å bytte bort Warsteiner-øl mot for eksempel Ruhrgas til andre arrangører. Med tanke på selve VM kan vi håpe at Norge er medlem av EU innen 2009, og da er saken løst. Tidligere har jeg stemt nei to ganger, men nå er jeg Ja-mann. Utviklingen går bare Žn vei, fastslår Nyhus.

Skipresident Sverre K. Seeberg: - Jeg tror ikke det vil avgjøre denne saken, men jeg er klar over at det er en internasjonal problemstilling i mange idretter. Flere særforbund er garantert store beløp gjennom slike avtaler, og et firma som APF kan nok hviske et og annet ord i øret på hvem som helst. Uansett er vi oss bevisst problemstillingen, og vi vil gå offensivt til verks for å overdøve den slags argumenter. Men slik situasjonen er, avskjæres Norge fra en gruppe meget tunge aktører og stiller faktisk med handikap, innrømmer Seeberg.

Stefan Seükora, direktør i APF: - Norsk lovgivning er i alle fall ingen fordel, men bør ikke ha avgjørende innflytelse i denne sammenhengen. For FIS er det sportslige kriterier som skal telle. De norske lovene letter ikke arbeidet for oss, men vi får ta det som en utfordring, sier APF-sjefen diplomatisk.

Tidligere har norske ski-kjendiser (navn må for all del ikke nevnes) ytret ønske om øl og biff i samband med idrettsarrangementer. Det blir liksom en tam affære sammenlignet med Mellom-Europa, når det eneste man kan fortære er wiener med sennep og Solo eller Kjeft... Det er et faktum at norsk alkoholreklame-politikk (og alkoholpolitikk generelt) ødelegger massevis av norske idrettsstevner hvert eneste år.

Rosenborg-direktør Rune Bratseth var jo sterkt imot alkoholservering under Rosenborgs mesterligakamper for noen år siden, selv om det var øl-sponsorer rundt hele Lerkendal. Jeg mistenker Bratseth for å tenke at det er greit med øl og dram på VIP-plassene, så lenge ikke mannen i gata får nyte noe...

Men så lenge vi sitter med en «mullah» i statsministerstolen og et «demokrati» som tillater totalitære partier regjeringsmakt, så får vi vel leve med det...


Under World Cup i Drammen kunne ikke arrangørene hindre ølservering. Traseen går tvers gjennom byens mange vannhull. Disse ble flittig benyttet, men berusede personer var likevel ikke å se. Hardt å innse for Møre-Talibanen.Svensk bandyspiller - til og med I DRAKT! For ordens skyld er forbryteren sladdet!

Til hovedsiden