Kampen mot rasisme fortsetter:

Noen skritt i riktig retning

KamKampen mellom England og Spania i Madrid i november endte i skandale, da spansk publikum oppførte seg rasistisk overfor de fargede engelskmennene. Nå var det vel ikke hele publikum som raljerte, det var som vanlig en liten gruppe, men høyst merkbart.

Av Asbjørn Nordem Karlberg
tekst og foto

Nå vil FIFA og UEFA stoppe uvesenet.

Du tror kanskje kampen er vunnet, men de som opplever dette på kroppen kan fortelle deg akkurat hvor langt vi har kommet.

Det spanske fotballforbundet (RFEF) bøtela Deportivo La Coruña 600 euro etter rasistisk oppførsel mot Real Madridss Roberto Carlos. Deportivo samt Getafe CF, Málaga CF, Albacete Balompié og Atlético Madrid har fått liknende bøter for rasistisk oppførsel, bare denne sesongen.

Spanias Enhet Mot Rasisme beskriver bøtene som latterlige. Bøtene ble så små fordi forbundet mente klubbene hadde gjort sitte for å få slutt på de pinlige episodene ved å rette henstillinger over høyttaleranlegget. Men episoder har begynt å bli raooprtert, og det er da et skritt i riktig retning. Men ingen kan nekte for at media, myndigheter, klubber og spillere/trenere har en jobb å gjøre – de må gå foran med godt eksempel. Ikke bare det, de må ta aktiv del i kampanjer. De må vise sin avsky mot rasistiske holdninger, tilrop, apelyder og banankasting. Vi har sett en økning av kasting fra publikum i det siste, og det er nok ikke bare bananer som hagler fra tribunene. Det kommer mynter, flasker, ja til og med nøkler og mobiltelefoner.

Man tar seg i å lure på om ikke disse vandalene trenger penger, husnøkkelen sin eller telefonen sin for å ringe kameratene for å skryte om sine ugjerninger?

Det begynner å bli så ille med tilrop og lyder, at spillerne begynner å reagere mens spillet pågår. Den spanske dommeren Eduardo Iturralde González uttalte nylig:

- Jeg bare venter på den første episoden der målet for mobbingen går av banen. Jeg kan garantere at jeg blir med. Ute på banen hører man alt som blir ropt, og hvis en spiller går, kommer 21 etter. Det vil garantert få følger!

Nå har det ikke hjulpet at Ron Atkinson brukte ufine ord om en farget spiller, men han tok nå tross alt ansvar og sa opp jobben sin som TV-kommentator.

Den spanske treneren Luis Aragonés ble bøtelagt 3000 euro av sitt forbund etter en episode med Thierry Henry, som i sin tur har tatt tak i problemet. Han har startet en aksjon kalt Stand Up, Speak Out. Så får vi bare håpe flere tar samme tak.Snart!


Tilbake til hovedsiden
Thierry Henry har satt krefter i sving for å stanse rasistisk oppførsel.
- Her på hjemmebane i London blir det lite, men bortebane er en annen ting.