Skandale under NM

Må ikke skje igjen

Det ble et dramatisk og regntungt NM langbane i Kristiansand. Og omdiskuterte avgjørelser, som blant annet Kenneth Borgenhaug og Marius Røkeberg sterkt kritiserer.

Av Paul Paulsen

Flere dager før NM langbane på Sørlandets travpark i Kristiansand ble det meldt regn fra rundt tidlig ettermiddag lørdag. Og det slo til. Likevel startet stevnet som planlagt rundt da regnværet startet.

Dermed ble NM nesten som en parodi på et motorstevne.
- Dette var bare surr, sier en meget oppgitt Kenneth Borgenhaug fra NMK Drammen. Heller ikke Marius Røkeberg var fornøyd med det som skjedde:
- Det blir litt dårlig å kåre en mester etter to ordinære heat pluss omkjøringen om gullet. Sier ikke dette bare for at jeg sto med null poeng etter to heat. For velten i mitt andre heat var min egen feil. Men jeg synes det skulle blitt kjørt en rein A-finale (med seks kjørere) for å kåre en vinner uansett hvem som hadde vært i finalen, sier en skuffet Marius.

Tilfeldigheter rådde
Grunnet de vanskelige forholdene var det tilfeldighetene som rådde da kjørerne kjempet om medaljene. Forhåndsfavoritten, Marius Røkeberg (NMK Drammen), ble i sitt første heat involvert i en krasj og ble disket (urettferdig avgjørelse!).

I hans neste heat var han igjen uheldig, og sto dermed med null poeng. Dommeren bestemte at det ikke skulle kjøres ferdig alle de innledende heatene, og dermed kun to heat for kjørerne.

Kjør NM om igjen
Vanligvis kjøres det fire innledende heat for alle kjørere. Nå ble det ikke tilfelle, og heller ingen A-finale med seks kjørere. Men med to kjørere som duellerte om gullet. Her vant Willy Tjessem, Riska MK foran dansken Jens-Peter Nielsen, som ledet men som i følge vitner slo merkelig av på farten slik at Tjessem passerte inn til seier!

- Kjør NM om igjen, og gjør det i Drammen da Drammensracet kjøres lørdag 25. august, er Kenneth Borgenhaugs klare mening. Han endte opp på fjerdeplass etter å ha tapt bronseduellen med Nynke de Jong, den nederlandske kvinnen som kjører som proff på tysk lisens.

- Det må kjøres en ordentlig A-finale med seks kjørere i kampen om gullet. Og ikke som her i Kristiansand, sier en hoderystende og helt oppgitt Kenneth Borgenhaug om måten NM ble avgjort på.

Må ikke skje igjen
Marius er en av flere som håper at dette aldri skjer igjen, hvis en slik situasjon som i NM i Kristiansand.
- Jeg synes NM skulle blitt avlyst og kjørt eventuelt senere. Dette bare en tanke til neste gang en slik situasjon oppstår, understreker Røkeberg. Noe liknende skjedde før NM for to år siden. NMK Drammen var svært uheldig med massivt regnvær før NM den gangen, og avlyste den gangen helt riktig stevnet!
- Dette ble en bortkastet helg, tillegger Marius som skal kjøre EM-semifinale gressbane i nederlandske Noorwolde søndag 8. juli.

Svakt i ligaen
NMK Drammen har bortsett fra åpningsmatchen i mai, skuffet stort i speedwayligaen.
- Dette var dårlige greier, innrømte Marius etter svak kjøring under ligarunden hjemme på Vinsvollbanen 2. juni. Da måtte laget med Marius og Kenneth Borgenhaug kjøre uten beste mann Bjørn G. Hansen, som måtte jobbe den dagen. NMK Oslo vant foran Riska og Elgane med Drammen på en skuffende 4. plass! Med Bjørn i høstens matcher og i lag-NM, vil Drammen være betydelig sterkere! Klart grep om ligagullet har regjerende mester Elgane MK tatt.

Ligarunden søndag 24. juni på Lunner ble avlyst grunnet veldig regntung bane.

Tilbake til hovedsidenSKUFFET: Kenneth Borgenhaug og Marius Røkeberg
var oppgitt over måten NM langbane ble avgjort
på i Kristiansand. FOTO: PP