NM Taekwon-do 2004:

Snodig og stilig

For en uinvidd var det en snodig opplevelse å overvære et NM i Taekwon-Do. 300 smidige atleter i hvit pyjamas sloss i 15 timer med seg selv, hverandre og med furuplank i et mylder av øvelser og klasser.
Et imponerende arrangement gjennomført av 10-års-jubilanten Lier NTN Taekwon-do klubb.

Utøverne var de høfligste og mest disiplinerte jeg noen sinne har møtt - kanskje ikke rart, ettersom nettopp det er en av ingrediensene i sporten. Og disiplinert må man være om man skal henge med i svingene i et arrangement med seks ringer (baner) i tillegg til high-kick-stand og knusestativ.

Knusestativ?
Ja, det skulle knuses furuplank. Det kan høres ut som en dyr hobby, men det knuses altså stort sett under større konkurranser eller spesielle visninger. Til trening brukes spesiallagde «plank» som kan brukes omigjen. Til dette mesterskapet hadde sponsorer sørget for veden. Arrangementskomiteen regnet med å ha fyringsved fram til jul, for det var atskillige 30x30-plater som ble delt i to under konkurransen. 700 plater sto til rådighet.

Mønster
Den aller underligste øvelsen kalles mønster. Her skal det konkurreres en mot en, og de to skal utføre det samme fastlagte program i ca. ett minutts tid. Fem dommere med rødt og blått flagg ser etter presisjon, balanse, sikkerhet og samtidighet, og heiser til slutt det ene flagget for å vise hvilken av utøverne de syns er best.
En slags «skyggeboksing» der stil belønnes og snubling medfører hjemsendelse. Undertegnede fikk stor sympati med mattedommerne som satt som tente lys hele tiden og var toppkonsentrerte med skarpe blikk og topptrimmede flaggbevegelser. Hele 40 dommere var i akson under mesterskapet.60 funksjonærer rådde den 5 mann sterke arrangementskomiteen over, og ett års planlegging resulterte i et flott evenement. Seks timers opprigging før det hele tok til, og man regnet en til to timer på nedrigging etterpå. Det var første gang Drammen var vertskap for denne sporten, og det var ypperlig sjanse for 300 utøvere til å gjøre seg kjent med et nytt sted. Arrangøren så ingen problemer med å dele helga med fotballens cupfinale. De var veldig fornøyd med den lokale presse, og TV-dekningen skulle komme en uke forskjøvet på landsdekkende kanal.

17 år gamle Andrea Bjarvin fra Tønsberg var jeg blitt advart mot. Hun skulle visstnok være i stand til å denge meg solid dersom jeg skulle bli innpåsliten. Så innpåsliten var det jeg minst ønsket å virke som da jeg møtte henne før hun skulle i kamp. Den vevre piken på 1,55 skulle delta i nærkamp i klasse under 52 kilo, og så ut til å være noe jeg kunne holde på avstand med venstre hånd mens jeg noterte med høyre. Hun har holdt på med dette i fire år bare, men jeg torde ikke komme for nær. Klokt valg, siden hun senere kom løpende og fortalte at hun hadde gått helt til topps.

Vi viser til resultatlistene på annen plass...


Tilbake til hovedsiden


Andrea Bjarvin fra Tønsberg sikret seg sitt første NM i klasse -52 kilo.


Mønster - en skyggeboksekamp mellom to utøvere...High-kicking for damer og herrer. Her knuser de altså en furuplank i nesten fire meters høyde - trygt å lande på en tjukkas da, ja...


Andrea i kamp.Marthe Løften fra Trondheim har holdt på siden 1998 - og sikret seg et NM i 2004.


Arrangørene var sikret fyringsved en stund....

Andrea fornøyd med medalje og pokal.Konsentrerte dommere heiser blått flagg hvis de mener blå deltaker var best......for det var mange som knekte de 30x30 store furubitene...