Football`s coming home:

Nye Wembley skal stå ferdig til FA-cupfinalen 2006

Etter en del år på «innleide» Millennium Stadium i Cardiff, skal FA-cupens finale 13. mai 2006 etter planen komme hjem til Nord-London og Wembley.

Av Asbjørn Nordem Karlberg

Den gamle Wembley var kanskje stilig å se på, men særlig praktisk var den ikke. Hovedoppgangene til publikumsplassene gikk gjennom de to staselige tårnene. Der var trappeoppgangene ofte badet i urin som lekket fra de nærliggende pissoarene. Det er jo ikke noe særlig å tilby når EM-, VM, eller OL-kamper skal spilles.

Hellingen på tribunen var heller ikke noe å skryte av, slik at det du så mest av var nakken og bakhodet på personen foran deg. I tillegg var bakerste rad lovlig langt unna spillebanen. Stol på at det meste av dette er ordnet når finalen 2006 sparkes i gang.

Sport for alle har vært på byggeplassen og tatt en titt, men slapp naturlig nok ikke inn på gressmatten eller tribunen. Vi forsøkte, men papirmølla var ganske enkelt for omfattende. Antall personer som skulle gi sitt samtykke, var så stort at det ville tatt oss en hel ettermiddag å snakke med alle. Så vi får nøye oss med de utvendige bildene, og vente i spenning på den offisielle åpningen.

En annen grunn til at vi ikke slapp inn, var at firmaet som bygger stadion, nylig hadde fått kritikk i engelsk presse fordi arbeidet ikke går fort nok fremover. Man har begynt å spørre seg om det er mulig å bli ferdig i tide, og antall skeptikere øker daglig.

En tredje grunn var sikkerhetsaspektet. Foreløpig er det ikke ett eneste gresstrå på spillebanen. Ja, spillebanen eksisterer faktisk ikke ennå. Husk at hele stadion er svingt ca. 15 grader mot klokka, slik at den gamle spillebanen måtte vekk. Der står det nå fire gigantiske kraner, som jobber overtid for å få alle de tunge løftene på plass.

Gamle Wembley ble bygget på 300 dager. Denne har tatt seks år nå...
Tilbake til hovedsidenSlik så det ut for et års tid siden... FOTO: FA


Ser du noe gress der inne?
FOTO: ASBJØRN NORDEM KARLBERG


Du kan se nye Wembley helt fra «London Eye» nede i Westminster.
FOTO: ASBJØRN NORDEM KARLBERG


Slik ser DET ut... FOTO: ASBJØRN NORDEM KARLBERG


Infrastrukturen i og rundt stadion legges helt om. FOTO: ASBJØRN NORDEM KARLBERG


Ganske mye bedre og sikrere inn- og utgang på den nye stadion. FOTO: ASBJØRN NORDEM KARLBERGSlik møter Wembley deg når du kommer ut av undergrunnsstasjonen.
FOTO: ASBJØRN NORDEM KARLBERG


Undergrunnsstasjonen Wembley Park blir forsynt med ny og større inngang.
FOTO: ASBJØRN NORDEM KARLBERG


Enkelte bygningsarbeidere ønsker å sette spor
etter seg på historisk grunn.
FOTO: ASBJØRN NORDEM KARLBERG


Spennende konstruksjon, selveste
«takbjelkenes mor».
FOTO: ASBJØRN NORDEM KARLBERG