World Cup Sprint 2008:

Sola stakk innom
(ski)sprinten i Drammen

Sola kom fram da dagen spirte, men innen prologen gikk av stabelen, hadde den gjemt seg bak skyene. Drammen sto i verdens sentrum 5. mars, og man kan ikke annet enn å bli glad i denne byen, dette arrangementet og ikke minst de supre arrangørene.

Av Asbjørn Nordem Karlberg (tekst og foto)
Linda Kristine Karlberg (foto)


Det ble brennkaldt for ivrige bladfykfingre, og skjønnskriften fikk etter hvert kjørt seg i svingene. Men det er jo en utendøsrsidrett vi dekker, så det får gå!

En runde på torget ga en stabel flotte bilder, og noen av dem ganske morsomme.

Da det ble klart for prologen, ble assistentene sendt ut i kulda, og redaktøren varmet seg på presse-te. Med sitronsprut.

Da satte Virpi Kuitonen fart på labbene, og Astrid Jacobsen hengte seg på. Aino-Kaisa Saarinen ga to finner i teten, mens Mona-Lisa Malvalehto og Kirsi Perälä og 8.plasserte Pirju Muranen gjorde dette til en blå-hvit konkurranse. Hyvää, soumen!

Børre Næss fyrte av noen startraketter og vant herreprologen foran Ola Vigen Hattestad og Trond Iversen, med Eldar Rønning på en frisk 5.plass. Hadde damenes prolog blitt finsk, ble herrenes godt norsk. 12 nordmenn blant de 20 beste! Var det ikke utlendinger med?

En taulengde
Kuitonen i gul ledertrøye fortsatte i full fart i kvartfinalen, og la de fem andre bak seg oppover mot kirken. Etter en runde både bak kirken og rundt Narvesen-kiosken, gikk hun i mål en taulengde foran nærmeste konkurrent.

Kvartfinale to ga mer spenning, det var et samlet felt rundt sakristiet. Det var kamp til siste dobbeltdans, med Petra Majdic en stavlengde foran i mål.

I kvartfinale tre gikk to finner tidlig i ledelse. Et spredt felt samlet seg foran innspurten, der finnene likevel holdt unna, Malvelehto foran Perälä.

Fjerdekvarten viste oss en suveren Astrid Jacobsen, som vant klart, en taulengde foran Ingrid Tyldum.

Femtekvart kvinner blidde også finsk. Finfin nor cancan swe, endte det, med Saarinen og Muranen som tet-duo.

Herrekvart 1 ble norsk. Fem nordmenn og en russer gjorde unna 1200 meter med en av nordmennene fastklemt under gjerdet på torvet. Børre Næss kom i mål et fotefar foran John Kristian Daahl, mens Anders Gløersen ikke fullførte.

I toerkvarten var det bare fire nordmenn, mot en estlender og en svenske. Jönsson stakk av i rakettfart. Pølsa Pettersen hengte seg på. Et jevnt felt satte utfor ved menighetshuset, og Kummel kunne runde Narvesen i første indre. Svartedal la inn turboen oppover Kirkegata og kom i mål 0,5 bak svensken.

Tredjekvart for herrer hadde kun tre norske kandidater. Men så var det da også Hjelmeset, Hetland og Rønning. Russeren hadde best gli, men Hetland hadde best beit. Foten i mål foran Alypov, og videre til semi.

Kvartkvart med bare to norske. Buljongheat? Hattestad og Østensen kravlet seg til semifinale foran Fredriksson.


Semiene
Damettan startet med Perälä i snabbtakt, og de andre halsende etter. Et todelt felt rundet kirken, og trioen i tet skle fort unna i Kirkegata. Ved Narvesen var det jevnt igjen. Oppover oppløpet staket Kuitunen og vant som hun ville. Startspruteren Parälä endte sist.

Damtvåan: Astrid Jakobsen rundet kirken først, med finske Saarinen foran i utforkjøringen. Jevnt rundt Rådhuset, og så skled finna fra i oppoverbakken; meteren foran i mål.

Herresemi en med et hav av rødt, hvitt og blått ble jevn, og til slutt jogget Jönsson først i mål foran Svartedal.

Herresemi to: Østensen tryna på torvet og ga deror Ola Vigen Hattestad seieren foran Onda og Iversen.

Damefinalen: Virpi Kuitonen vant som hun ville, ikke første gang i Drammen.

Herrefinalen: Kjempestart av Emil Jönsson. Jevnt rundt kirken, med tre nordmenn side ved side. I utforbakken strakk feltet seg, og Jönsson skle fra.Hattestad hentet inn og gikk forbi, og var foran ved Rådhuset. Han fikk kamp av Svartedal, og det ble sluttduell mellom de to. Hattestad en halv for foran, og svensken på tredje. WC Sprint i Drammen var over.lkjhlig


Tilbake til hovedsidenHege Bommen var ute hele natten og passet på løypene sammen med hunden sin...


...men redningshunden kunne forsikre at ingen skred var gått, ingen var savnet og ingen hadde gravd seg ned!


Sola rant og løypene var klare til ivrige stavtak.


Snart skal den improviserte hovedtribunen fylles med jublende horder.


Uvanlig med skiløyper midt i byen.


Engene er igjen sperret - denne gang for 48 timer.


Brannvakta i vinterskrud?


Hallvard i uvante omgivelser...


WC Skisprint fra uvanlige utkikkspunkter...


Nok en uvanlig vinkel.


Førstemann på pressesenteret (vel, egentlig var Sport for Alle først!!!).


Nok en ny fotovinkel.


Løypa sett fra pressesenteret.Fra pressesenteret mot taxiplassen og elva.


Øvre Torggate som idrettsarena.


Barnehagebarn på marsj for å oppleve magiske klovnestreker.


Rigging av konsertscenen.


Klovnestreker og magiske momenter.


Salen full av forventningsfulle barn.


Henry Guttormsen fra Konnerud Bandy hjelper til med å dele ut boller og saft til sultne barnehagemager. Senere blir det voksenservering!


Leif Andersen har fått oppgaven med å rydde løypa for uhumskheter. (han regner med vond rygg, for løypa er 1200 meter!


Enkelte tar plass tidlig, men må nok regne med å skli ned...


Jeg tror ikke bussen kommer gjennom her!


Blide ungdommer deler ut "Kulturkortet".


I VIP-teltet skal 1600 mennesker serveres.


Geis Kristensen (til høyre) er sjefen i VIP-teltet, og dirigerer troppene, mens Roger Mikkelsen er sjefen for kokker og servitører.


100 kokker og servitører fra Åssiden VGS matfag i full sving.


Bare høre men ikke se. Peter Håkmann må jobbe og nøye seg med "lyden av sprint". Dersom han hører noe gjennom sveisespruten....


I smørebuene er det hektisk aktivitet allerede fra morgenen av.


Her savner vi en undergang for fotgjengere. Tre eldre damer nådde ikke fram til legesenteret til sin time. To av dem med store hjerteproblemer, og det var lang tur å "gå rundt" hele løypetraseen.


Terje Torstensen var tunnellvakt og forhindret sivilister i å gå seg vill hos Kjell Kristian og Jon Hervig...Glidetest.


Mer glidtest.


Og så skal glia diskuteres....


...og en siste justering utføres.


Lise Glorvigen var første tilskuer på plass i fjor - så også i år. hun er Norges ivrigste idrettsfan - alle grener inkludert undervannshockey.


Thor Jahren og hans likesinnede spanderte 5000 strips til reklamebannerne. Hvor mange tusen til ble brukt til elektrisk kabling?


34.


35.


36.


37.


38.


39.


40.


41.


42.


43.


44.


45.


46.


47.


48.


49.